Lykkes ikke med å ta maoist-bevegelsen på alvor

Ml-ere er også mennesker.

DE FEM STORE: I den norske maoistiske bevegelsen, ifølge forfatterne bak «Den store ml-boka»: Tron Øgrim, Dag Solstad, Sigurd Allern, Finn Sjue og Pål Steigan. Illustrasjon hentet fra boka: Francesco Bentivegna
DE FEM STORE: I den norske maoistiske bevegelsen, ifølge forfatterne bak «Den store ml-boka»: Tron Øgrim, Dag Solstad, Sigurd Allern, Finn Sjue og Pål Steigan. Illustrasjon hentet fra boka: Francesco Bentivegna Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: For å gå rett på sak: I «Den store ml-boka» framstår partiet AKP-ml og alle dets avleggere som mer ko-ko enn noen gang. Så får man skynde seg å legge til at det ikke skyldes de 160 intervjuobjektene boka er basert på, de framstår jevnt over som hederlige angrere. Derimot er det noe med innpakningen; revolusjons- og voldsromantikk i en coffee table-bok. Revolusjon er ikke et teselskap, kan vi lese flere steder. Men altså et kaffeselskap.

Og så er det noe med forfatternes slentrende, sleivete stil, den suverene ovenfra og ned-holdningen og de sarkastiske halehengene som bidrar til å forvandle rørsla til et komishow. Derfor føler en tidligere ml-er, nå ansatt i forlagsbransjen, det nødvendig å påpeke: «Men forskjellene mellom ml-ere og ikke-ml-ere er da ikke så store? Ml-ere er faktisk mennesker». Legg merke til spørsmålstegnet. Forfatterne, litteraturviter Jon Rognlien og historiker Nikolai Brandal, legger til for egen regning, på siste side: «Å møte ml-ere betyr å møte mennesker.»

«Kaderprosjektet presenterer:», heter det på forsiden. Som om det er en liksomverden vi skal lese om, «basert på virkelige hendelser». Kaderprosjektet kom i stand etter den store ml-debatten sommeren 2003, da professor Bernt Hagtvet fyrte av en fire sider lang kronikk i Dagbladet om AKP og partiets forhold til Pol Pots massemordregime i Kambodsja. Hagtvet antydet også noe om våpentrening i regi av partiet, som førte til trusler om søksmål — en hendig måte å avspore diskusjonen på. Debatten ble «en av de mest omfattende verbale feider Norge har sett», ifølge Rognlien/Brandal, og resulterte i over 300 innlegg i landets aviser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer