Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Lykkes ved å påta seg den sterke litteraturens stolteste oppgave

Lyrikeren Inger Elisabeth Hansen skrev fjorårets beste skjønnlitterære voksenbok mener litteraturkritikerne.

VANT:
Lyrikeren Inger Elisabeth Hansen mottok torsdag Litteraturkritikerprisen for sin åttende diktsamling «Å resirkulere lengselen, avrenning foregår».
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
VANT: Lyrikeren Inger Elisabeth Hansen mottok torsdag Litteraturkritikerprisen for sin åttende diktsamling «Å resirkulere lengselen, avrenning foregår». Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Inger Elisabeth Hansen Hansen ble torsdag tildelt den prestisjetunge Litteraturkritikerprisen for sin åttende diktsamling «Å resirkulere lengselen, avrenning foregår».

Hansen vant prisen i konkurranse med sterke forfattere som Linn Ullmann, Liv Køltzow, Johan Harstad og Geir Gulliksen.

- Vinnerboken lykkes ved å påta seg den sterke litteraturens stolteste oppgave: Å lære oss å tenke om tiden vi lever i og utviklingstrekkene som kjennetegner den, mener juryen.

Hansens diktsamling er den første på tolv år. For sin forrige diktbok «Trask, forflytninger i tidas skitne fylde» (2003) fikk hun Brageprisen og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Kritikerlaget delte torsdag også ut pris for beste skjønnlitterære barne- og ungdomsbok. Den gikk til Øyvind Torseter for «Mulegutten».

Morten A. Strøksnes fikk, ikke uventet, pris for årets beste sakprosabok. Han ble hedret for «Havboka», en bok han også har fått Brageprisen for. Boka har den underfundige undertittelen «kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav», og er fortellingen om fire forsøk på å fange håkjerring i Vestfjorden i Lofoten.

Anne Arneberg fikk kritikerprisen for beste oversettelse for «Kaputt» av Curzio Malaparte, mens Olaf Haagensen fikk prisen Årets litteraturkritiker for sin innsats som kritiker blant annet i Morgenbladet.

NTB