«Narvik - Hitlers første nederlag»

- Lykkes vi ikke, ryker storserien om Narvik

Skjebneuker for «Slaget om Narvik». Produsenten er i Berlin for å hente penger.

ILLUSTRERT: Et konseptbilde fra filmen om slaget i Narvik i 1940. Foto: Nordisk Film
ILLUSTRERT: Et konseptbilde fra filmen om slaget i Narvik i 1940. Foto: Nordisk Film Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BERLIN (Dagbladet): Nordisk Film er tildelt 15 millioner kroner av Norsk filminstitutt (NFI) til å lage en etterlengtet spillefilm med handling fra andre verdenskrig i Nord-Norge.

Da Dagbladet pratet med produsent Aage Aaberge i april i fjor, var drømmen å lage et digert felleseuropeisk tv-serieprosjekt, ved å hente aktører med midler hos andre land som også var involvert i kampene i Narvik: Storbritannia, Polen, Tyskland og Frankrike. Netflix er en av interessentene.

I BERLIN: Produsent i Nordisk Film, Aage Aaberge. Foto: Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet
I BERLIN: Produsent i Nordisk Film, Aage Aaberge. Foto: Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet Vis mer

- Ikke gitt opp

Filmen «Narvik - Hitlers første nederlag» tar for seg slaget om Narvik i 1940. Ifølge Aaberge ønsker de fortsatt å lage en større tv-serie om kampene som herjet i Narvik i over 60 dager i 1940.

- Det er ingen tvil om at vi nå skal lage spillefilm, men jeg har heller ikke gitt opp tanken om en tv-serie. Den kommer i så fall i tillegg til filmen. Vi har hele veien tenkt at det kan bli både serie og film. Det som skjedde i Narvik er så mye og digert at man må bruke et serieformat for å rettferdiggjøre det, sier Aaberge.

I serien skulle soldatene prate sine respektive språk og de forskjellige landenes krigshandlinger fortelles som parallellhistorier.

- Må ofre

Den drømmen brast, for det er foreløpig bare snakk om en spillefilm, innrømmer Aaberge.

- Vi må ofre det store slaget og lage en film med norsk historie og med norske karakterer. De allierte er selvfølgelig med, men mer i bakgrunnen.

Dagbladet møter produsenten i Berlin under Berlinalen, hvor han har teppelagt kalenderen med møter. Målet er å hente hjem finansiering til både film og serie. Da trenger Aaberge 150 millioner kroner, nedjustert fra rundt 180 som de ønsket i fjor.

- I en serie til 150 millioner kroner må vi kutte det store sjøslaget. 62 skip ble senket i kampene i Narvik, men i serien vil det foregå i bakgrunnen. Det er den engelske historien som rammes mest av dette. Det henger også sammen med at vi ikke har fått med noen engelskmenn på prosjektet, selv om vi har vært i London to ganger og hatt en rekke møter der. Britene er så selvsentrert at dersom det ikke handler om dem, vil de ikke.

Uortodoks lansering

Klarer Nordisk Film å dra i land midler til både film og serie vil lanseringen bli uortodoks. Materialet i spillefilmen kan også brukes i tv-serien, sier Aaberge.

- Da vil filmen først gå på kino. Så blir det seriepremiere tre til fire måneder seinere, med samme skuespillere i samme univers. Vi er inne i noen skjebneuker framover. Lykkes vi ikke i Berlin, ryker tv-serien.

«Narvik - Hitlers første nederlag» skrives av Christopher Grøndahl («Nokas», «Børning») og Sebastian Torngren Wartin («Natt til 17.», «Ambulanse»). Regissør er André Øvredal («Trolljegeren», «The Autopsy of Jane Doe», «Scary Stories to Tell in the Dark»).

Slaget om Nordens malmhavn, strategisk viktige Narvik, sto i over 60 døgn fra 9. april 1940. Skip, fly og landstyrker var involvert, og flere titalls tusen soldater kjempet på begge sider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer