Lykketreff i Grimstad

GRIMSTAD (Dagbladet): Kortfilmfestivalen er stedet der man finner noen som passer for seg: For to år siden fant produsent Edvard Dreyer ut at regissør Pål Jackman passet for å lage filmen «Detektor» av Erlend Loes manus.

Vær oppmerksom på at klippet er et råklipp fra filmen som ikke er bearbeidet på noen som helst måte. Billedkvaliteten på den ferdige filmen vil være langt bedre.

I går var de tre i Grimstad for å snakke til filmentusiaster om hvordan filmen ble til - og det var altså på kortfilmfestivalen det begynte, i 1998:

- Rett etter at jeg hadde vist kortfilmen min, «Benny», kom Edvard bort til meg. Han sa han likte den, og at han gjerne ville lage en spillefilm med meg, sier Jackman.

- Jeg kunne nesten ikke vente til «Benny» var over. Jeg så straks at Pål var mannen som måtte regissere «Detektor», sier Dreyer.

Skeptisk

Det første møtet ble et lykketreff for dem begge to.

- Vi hadde aldri fått gjort «Detektor» sammen om det ikke var for kortfilmfestivalen i Grimstad, sier Dreyer.

Han og Erlend Loe hadde utviklet manuset til «Detektor» siden 1996, og hadde akkurat avsluttet samarbeidet med en annen regissør da kortfilmfestivalen i 1998 startet. Loe var naturlig nok litt skeptisk da Dreyer ringte fra Grimstad og sa han hadde funnet en fyr fra Stavanger, som riktignok aldri hadde laget spillefilm før, men som var den de trengte.

Motiverende

- Jeg hadde ikke engang lest et spillefilmmanus før «Detektor». Jeg kan trygt si at Grimstad har hatt mye å si for meg, sier Jackman.

«Benny» vant også festivalens hovedpris i 1998, men det viktigste er likevel å delta:

Kortfilmfestivalen er for mange det eneste stedet de får vist filmene sine, og en gyllen mulighet til å nå fram til produsenter og konsulenter som hvert år kommer fra Oslo for å talentspeide.

- Festivalen virker motiverende på dem som aldri når gjennom andre steder. Og det er spesielt bra at vi får se filmer som er laget andre steder enn på Jar i Bærum og Filmens Hus i Oslo, sier Dreyer.

«Detektor» er riktignok laget i Oslo, men har ellers mye av ånden fra Grimstad over seg: Ikke bare er det første gang Loe, Dreyer og Jackman lager spillefilm, tolv andre sentrale medarbeidere i filmteamet er også langfilmdebutanter. Blant dem er skuespillerne Mads Ousdal og Ingjerd Egeberg.

DER DET STARTET: Pål Jackman og Edvard Dreyer møtte hverandre for første gang på kortfilmfestivalen for to år siden: Nå har de laget spillefilmen «Detektor» sammen med Erlend Loe.