Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Lynsjpause på nettet

På kornet: Bestemor starter innsamling for flyktninger. Hun vil kjøpe mer tau som de kan henge seg i.

 GLAD I DYR:  Noen er mer glad i dyr enn i mennesker.
Foto: Örjan Björkdahl
COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN
GLAD I DYR: Noen er mer glad i dyr enn i mennesker. Foto: Örjan Björkdahl COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN Vis mer
Meninger

En reportasje om to flyktninger som i fortvilelse prøvde å henge seg på et torg i Aten, utløste heiarop og jubel i et norsk kommentarfelt. Jippi, endelig gjør de noe fornuftig, skrev en. Let'm hang, skrev en annen. En tredje foreslo innsamling til å kjøpe mer tau. En fjerde beklaget at mannen ble reddet.

Det hørtes ut som årsmøtet i klanen hadde lynsjpause. Men nå om dagen er det vanskelig å skille laken fra hettegenser, Facebook fra høyreekstremister. Kanskje var det bare enda et tilfelle av nordmenn som føler uro og kaller en spade for en spade og et rep for et redskap til å henge flyktninger i.

Vi må forstå folks uro, sier politikerne ustoppelig. Jeg forsøker.

Et raskt søk på Facebook avdekker at avsenderne er eldre folk flest. Flere er besteforeldre og har lagt ut søte bilder av barnebarna. De er Brann-supportere, hjelpepleiere og pensjonister i Spania. Noen av dem har skrevet til Erna at de er bekymret over at muslimene overtar Norge, men ingen skulle trodd at de ønsket en katt fortred.

Og det gjør de heller ikke. De er veldig glad i dyr. Flere av dem har hunder som de ikke vet hva godt de skal gjøre for. Av en eller annen grunn er dyrevern sentralt i ideologier med mindre respekt for menneskeverdet. Hva som er høna og egget, er som vanlig uklart, men en tommelfingerregel for å være på den sikre siden er at mennesker er over en chihuaha.

Dyremishandling er umenneskelig.

Tenker de, mens de skriver at la oss samle inn mer penger til tau som flyktninger kan henge seg i. Hvert øyeblikk kommer barnebarna på søndagsmiddag, og de aner ikke at bestemor, som klemmer, lager vafler og leser eventyr, er på Facebook mens hun venter på dem, og at hun skriver at hun er glad for at mennesker på flukt for sitt liv, prøver å ta livet av seg i fortvilelse.

Hadde de visst det, ville de ha spurt henne om mennene som prøvde å henge seg, hvem de var og hvorfor. Og skulle kanskje de samle inn penger til mer tau siden bestemor syntes det var en god ide?

Jeg forsøker. Jeg forsøker virkelig. Men det er vanskelig å forstå.