KOMMENTARER

Lyrikkens kongeørn har foldet sammen vingene

Arnold Eidslott (1926-2018)

STERK POET: Arnold Eidslott skrev original lyrikk der den kristne troen sto sentralt. Han utga 27 diktsamlinger etter debuten i 1953. Foto: Roger Engvik
STERK POET: Arnold Eidslott skrev original lyrikk der den kristne troen sto sentralt. Han utga 27 diktsamlinger etter debuten i 1953. Foto: Roger Engvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er selvsagt en nesten overtydelig symbolikk i at en mann som har viet det meste av sitt liv til poesi, har hatt sitt yrke som telemontør. Arnold Eidslott, som døde forleden 92 år gammel, strakk linjer, klatret til topps i stolper og bidro til at folk hadde kontakt med hverandre.

–Jeg reiser rundt og reparerer linjer og apparater, jeg skaper kommunikasjon, folk blir lykkelige når jeg kommer og gjenoppretter kontakten med omverdenen. Og jeg ferdes i det sosiale, det er sunt, sa han selv om sin virksomhet da Dagbladets Simen Skjønsberg reiste til Ålesund og intervjuet ham i 1987.

Den som har hørt Arnold Eidslott lese dikt, glemmer det aldri. Det er over 30 år siden jeg hørte ham på en poesifestival på Høvikodden. Han begynte å lese, og stemmen løftet seg høyt og mektig, som båret på vingene til en kongeørn.

Den kraftfulle opplesningen sto i stil til innholdet. Ordene er som meislet i steintavler på et høyt fjell, fylt av lengsel etter nåde og tro på en høyere makt.

–Jeg vil forsøke å gi noe av det guddommelig, og har jeg ikke greid det, så er skylden min egen, sa han da han gikk den såkalte debutantrunden i Akersgata for 65 år siden. Han hadde med seg sin første diktsamling, «Vinden taler til den døve» (1953).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer