Lyrisk begivenhet

En begivenhet i norsk poesi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det er 15 år siden Paal-Helge Haugen ga ut sin forrige diktsamling. Derfor kan forlaget med rette kalle det en begivenhet når Haugen nå er aktuell med samlingen «Kvartett 2008». Det er da også en særdeles omfattende og original utgivelse; bestående av fire bøker, samlet i en emballasje av stiv plast.

Bøkene heter henholdsvis «Dantes oske», «Gs bok», «Passasje» og «Visum», alle foreligger i ulike farger og format. Det gir ikke bare utgivelsen en lekker design (signert Terje Langeggen), det gir også en fornemmelse av hver boks særegenhet.

Dialoger

Det er fire, til dels like og til dels ulike, bøker vi har med å gjøre i denne utgivelsen. «Gs bok» er den første boka og har en enkel komposisjon: På hver venstreside er det plassert et utvalgt Bibel-sitat, på hver høyreside et dikt som står mot sitatet. Denne oppbygningen deler også bok to, «Dantes oske». Her er det plassert et sitat fra Dante Alighieris «Den guddommelige komedie» på hver venstreside, mot et dikt på hver høyreside. Ofte står diktet helt åpenlyst i dialog med sitatet det står mot, for eksempel i «Dantes oske» hvor sitatet på side 18 lyder: «and I fell as a dead body fell». Første linje i diktet på neste side lyder: «Det er ein kropp som fell». Andre ganger kan det være et ord som blir en gjentatt (for eksempel høst eller honning) eller en mer tematisk forbindelse, som i «Gs bok», hvor sitatet lyder: «Kva er eg, tenaren din, at du vender deg til ein daud hund som meg?». I diktet heter det: «dette er for han som ikkje vart nemnt (…) han som tagde / han som teier / han som framleis ventar».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer