Lyrisk massemorder

En klassiker (og påskekrim) som anbefales på det varmeste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Egil Skallagrimsson er en av den norrøne litteraturens tidligst navngitte lyrikere, og han er definitivt den første som har fått sin biografi. Biografens navn er ikke kjent, men flere sagaforskere mener stilen i boka «Egilssoga» tilsier at det kan være Snorre Sturlason som har skrevet den.

Når «Egilssoga» nå utgis i ny utgave, lanseres den som «tidenes mest fengslande, blodige og velskrivne forfattarbiografi». I lys av vår tids biografibølge er det fruktbart å lese både boka og den tradisjonelle omtalen av den på ny.

«Egilssoga» fyller nesten alle kriterier for en solid litterær biografi.

Den gir et grundig og velinformert bilde av dikterens samtid, den både presenterer og lever seg inn i dikterens verk og den byr på en fornyende skildring av dikterens personlighet. Litteraturhistorikeren Kristian Elster registrerer at «få sjeleskildringer er så gjennemført som den av Egil, han kommer en inderlig nær og har slike praktfulle dimensjoner». Han er «en stor og beundringsverdig skald», og hans følelsesliv er «dypt og inderlig».

HVA SLAGS MENNESKE

forteller «Egilssoga» om? I det ytre er han en utpreget versting. Mora forsøker så godt hun kan å oppdra ham til en blodtørstig viking. Allerede som seksåring slår han i hjel sin fem år eldre lekekamerat med øks.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.