Lyrisk matglede

KVINESDAL (Dagbladet): Etter suksessboka «Smak» er Knut Bry og Trond Moi i gang med et nytt bokprosjekt. Nå er det mat fra Midtøsten som står i sentrum. Og denne gangen har fotografen og kokken fått med seg lyrikeren Håvard Rem.

- Vi har vært i Israel og gjort research. Målet er å vise hvordan vi kan gjøre to fisker og fem brød om til noe mer, forteller Håvard Rem. Tekstene hans skal binde boka sammen, og religion skal være den røde tråden. Foreløpig har prosjektet fått tittelen «Himmelsk - mat og mirakler».

- Vanligvis skal en bok gi næring til leserens hjerte, i dette tilfellet har vi erstattet hjertet med magen, sier Rem. Trond Moi står i bakgrunnen med fjernt blikk og gleder seg. Boka skal ut til høsten.

Ulike spesialiteter

Boknyheten ble sluppet under Trond Mois kunstneruke i Kvinesdal. Kjendiskokken har startet restaurant sammen med sin bror i hjembygda Kvinesdal. De tre bidragsyterne viste hver på sin måte hva leserne kan vente seg når boka er ferdig. Mois mat, Rems tekst og Brys bilder står godt alene hver for seg, sammen blir det sannsynligvis dynamitt.

- Hele poenget med denne kunstneruka er å bringe folk med forskjellige spesialiteter sammen. I et utvidet kulturbegrep er det plass både til mat, vin, bilder, musikk og lyrikk, mener Trond Moi.

Kultursjokk

Spør du en sørlending hva han forbinder med Kvinesdal, svarer han trolig Sarons dal og harrykultur. Trond Mois kunstneruke har gitt nådestøtet til denne myten en gang for alle. Kultursjokk er en ganske dekkende beskrivelse for seansen Dagbladet var vitne til i Kvinesdal på fredag. For når Norges mest kjente vinkelner, Toralf Bølgen, holder foredrag om vin og sønnen til kjendispredikant Aril Edvardsen lytter, smaker og smatter må det karakteriseres som oppsiktsvekkende.

I løpet av de fire dagene kulturuka varte hadde restauranten i Aril Edvardsens hjembygd kunstneriske innslag med Bjørn Eidsvåg, Magne Furuholmen, Kjell Nupen, Håvard Rem, Torhild Sivertsen, Toralf Bølgen, Knut Bry og selvsagt Trond Moi. Et kultursjokk av dimensjoner i køntrimusikken og Asconaenes rike.

<B>MATORGIE MELLOM TO PERMER: </B>Knut Bry, Trond Moi og Håvard Rem skal skrive bok om mat fra midtøsten.