Lyrisk Varme

Halldis Moren Vesaas: «I ein annan skog».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Selv når Halldis Moren Vesaas legger ferden inn i det store ukjente, inn i "ein annen skog", tar hun med seg sin rike og modne, frodige kvinnelighet. I førstningen er det ukjente landet øde og tomt. Men det vekkes til liv av menneskevarmen i henne:

Blomar vil vakne når dei rørest varsomt av in fingertopp, kjelder vil springe når ein som er tyrst leiter i den svale grunn.

Jeg har lest mange ypperlige norske diktsamlinger i høst, kunstnerisk fremragende, interessante og tanke-eggende. Lidenskap har de også rommet, mange av dem. Men ikke før nå, i dette dikt-heftet av Halldis Moren Vesaas, har jeg fornemmet den menneskelige nærheten som gir trøst og varme til meg direkte.

Det er så mye skrekk og angst. Da gjør det godt endelig en gang å møte den umiddelbare gleden ved å være til, takknemligheten for å ta i mot, som Halldis Moren Vesaas så vakkert gir uttrykk for i det første diktet i samlingen, diktet "No":

Forvillande rikt er livet, fullt og rikt som solvarme frukter i frodig lauv ein brennande seinsommardag. Berre å rette hendene ut, ta, løfte mot munnen frukter som sprutar av saft lik sprengfylte morsbryst enno før leppene når dei.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer