Lyriske debutanter på Gyldendal

- Å få utgitt sin første bok er både angstfremkallende og fantastisk stort, sier Mona Høvring (35) og Pål Arnstein Gitmark Eriksen (24), årets to debutanter på Gyldendal.

De to lyrikerne var de to eneste av 700-800 håpefulle som sendte inn sine manus i håp om å komme på Gyldendals høstliste i år.

Høvrings debutbok «IIK! Ein dialog» og Pål Arnstein Gitmark Eriksens debutbok «Fangevokterens skritt» kommer i september. Og Gyldendal-direktør Astrid de Vibe lover kvalitet:

- Dette er både poetisk edruelig og hyggelig lesning, sa hun da årets bøker ble presentert for offentligheten i dag.

Senior-listen

De debuterende poetene er i godt selskap. Blant de etablerte lyrikerne som har rukket høstsleppet, er Jan Erik Vold, Torgeir Schjerven, Tale Næss og Terje Johanssen.

I tillegg kommer Kjartan Fløgstads nye roman «Kron og mynt», en slektskrønike på vel fem hundre sider som kommer ut i midten av september.

Stig Holmås' «Lampeskjermer» kommer i midten av november, og Gunnar Staalesens «1950. High Noon», annet bind i hans planlagte triologi om vårt århundre, er også på trappene.

Ullmann og Gro

Liv Ullmann får sitt liv brettet ut i Edvard Hambros «Liv Ullmann. Scener fra et liv». Hambro tar for seg samlivet og samarbeidet med Ingmar Bergman, tiden i Hollywood og på Broadway, og Liv Ullmanns stekre humanitære engasjement.

Gro Harlem Brundtland står selv for utbrettingen, og kommer med andre bind i sin politiske selvbiografi, «Dramatiske år. 1986-1996». Oppfølgeren til fjorårets bestselger «Mitt liv» inneholder blant annet en beskrivelse av hvordan hun opplevde tapet av sin yngste sønn.

Oversatt

Listen over oversatte utgivelser er lang, og representerer alle verdenshjørner. Her er blant annet Nadine Gordimers «Som en huskatt» og Isabel Allendes «Afrodite».

- En bok som både forfører og som handler om å forføre, sier forlagsdirektør Astrid de Vibe om sistnevnte.

FØRSTE GANG: Mona Høvring (t.v) og Pål Arnstein Gitmark Eriksen er nye i Gyldendal-stallen.