TALENTER 2015: Framtidas diktere ved en av dem. Agnes Ravatn ble sammen med ti andre forfattere kåret til "de beste forfatterne under 35" under Norsk Litteraturfestival. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
TALENTER 2015: Framtidas diktere ved en av dem. Agnes Ravatn ble sammen med ti andre forfattere kåret til "de beste forfatterne under 35" under Norsk Litteraturfestival. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Lys framtid og blå himmel over norsk litteratur

10 lysende talenter under 35 er kåret.

Meninger

LILLEHAMMER (Dagbladet): I går var byen som huser Norsk Litteraturfestival full av glade, unge diktere. I hvert fall jublet ni frammøtte representanter for den nye diktergenerasjonen, ifølge Morgenbladets kåring, med tittelen «Norges 10 beste unge forfattere».

Her er de: Lisa Aisato, Eivind Hofstad Evjemo, Erika Fatland, Anne Helene Guddal, Ida Hegazi Høyer, Rebecca Kjelland, Erlend O. Nødtvedt, Agnes Ravatn, Nils Henrik Smith og Lars Petter Sveen.

Fire rene romanforfattere, tre lyrikere, en roman- og essayforfatter, en reporter og reiseskildrer og en barnebokforfatter. Jeg satt i går i et panel som fikk til oppgave å kommentere lista.

Det var ikke lett å finne noen fellestrekk mellom de utvalgte, plukket ut av Jan Kjærstad, Bernhard Ellefsen, Inger Bråtveit, Espen Stueland og Tonje Vold.

Stor spredning sjangermessig, bortsett fra mangelen på populærkulturelle innslag som krim, science fiction, tegneserie og fantasy. Ti lovende, språkkyndige forfattere med fra en til tre bøker bak seg. Tre skriver nynorsk. Seks kvinner, fire menn. Enkelte med sans for humor.

Få spor av politisk engasjement. Ingen selvbekjennende eller slektsskildrende diktere à la Solstad, Hjorth og Espedal. Etter Knausgårds selvbiografiske teppebombing av det litterære landskapet, ser markedet ut til å åpne seg i mange retninger. Juryen har ikke påpekt noen litteraturhistoriske forløpere for sine kandidater. Kåringen kommer neppe til å avføde noen debatt.

Nå venter vi på at noen skal kåre de beste forfatterne mellom 35 og 60, eller de over 60. Diktere modnes som kjent som edel vin, for å bruke en nærliggende metafor. Gjerne med en supplerende liste: « ... og her er de fem verste». Da garanterer jeg at ordskiftet om kvalitetskriterier vil følge meget raskt.

Det er verdt å registrere at de ti forfatterne kommer ut på åtte forskjellige forlag. Aschehoug og Det Norske Samlaget har to hver, mens disse har én; Gyldendal, Kagge, Tiden, Kolon, Oktober og Cappelen Damm. Ingen fra det avantgardistiske forlaget Flamme.

Dagbladet har markert seg sterkere enn noensinne på festivalen. Stuntsjef, thrillerpoet og formann i festkomiteen, Tom Stalsberg, har kjørt to lyrikktog og avviklet tre forfattermøter på rom 316 på Breiseth Hotell. Gårsdagens med Vigdis Hjorth og hennes hund, akkompagnert på keyboard av filmkomponist Stein Berge Svendsen, var fantastisk.

Stalsberg har også arrangert jubileumsfest i baren på Breiseth med øl, pølser og bluesmusikk. Festen synliggjorde et desperat savn etter samvær på Breiseth utover natta. Baren var selve samlingsstedet, inntil man for noen år siden valgte å holde den stengt. Om dikterne ikke finner noen annen sak å kjempe for, kan de i hvert fall gå inn for et krav om å få den åpnet igjen.

Så til et sørgelig kapittel. I hvert fall for noen. Årets quiz ble rett og slett utsatt for et angrep utenfra. Et profesjonelt quizlag kom til byen, skrittet resolutt ned hovedgata, inn på Banken og vant spørrekonkurransen med god margin. Visstnok norgesmestere i almenquiz. Så vidt vites var ingen forfattere på laget. Her må det mer til enn de ti beste under 35. Hele Litteratur-Norge må skjerpe seg. Uansett: Gratulerer!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.