BOK: «Møte mellom tid og sted - Bilder av Nord-Norge», utgis nå posthumt, etter kunsthistorikerens så altfor tidlige død i vår.
Høydalsnes var utvilsomt en kunstforsker med både betydelig innsikt og evne til innlevelse i sitt fag, som gjør at doktorgradsarbeidet bak boka bør engasjere ut over de akademiske sirkler. Teksten tar av fra Dan Grahams skulptur på Lyngvær gamle ferjeleie i Vågan kommune, som er et av de mest markante verkene i Skulpturlandskap Nordland. Amerikanerens speilende og transparente konstruksjon som både presenterer og representerer det foranderlige ved sitt sted, blir en metafor for det mangfoldige Nord-Norge man møter i boka.
Stemoderlig
Landsdelen var lenge stemoderlig behandlet i den hjemlige kunsthistoriske litteraturen, som satte likhetstegn mellom kunstens fokusering på det nasjonalt høyverdige og østnorsk bondekultur. Høydalsnes går også interessant inn på hvordan Lofoten-bildene til en lokalt forankret kunstner som Gunnar Berg ble neglisjert i forhold til München-maleren Otto Sindings motiver fra samme geografiske område. Denne skjebnen ble også den samiske grafikeren John Andreas Savio til del, som fikk leve med etiketten «heimstadkunstner». Men forfatteren viser at nettopp Savios bilder er gode eksempler på tydeliggjøringen av kunstens mangekulturelle dimensjoner.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger