Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lys i tunnelen for platebransjen

Men nedgangen snur ikke på flere år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Til tross for at platebutikkene i Norge tjener gode penger, sliter musikkbransjen på verdensbasis med sviktende platesalg.

Økt salg av digitale musikkfiler gjennom tjenester som iTunes og MSN Music kan imidlertid føre til at nedgangen snus - men ikke før i 2010, ifølge medieanalytikerne i Screen Digest.

Færre piratfiler

Mer enn sju prosent av alle europeere eier i dag en bærbar musikkavspiller, mot bare to prosent i 2004, skriver BBC.

Samtidig er antallet ulovlig kopierte musikkfiler på nettet redusert.

Screen Digest regner også med at europeere kommer til å bruke 2,9 milliarder kroner på digitale musikkfiler i løpet av 2006. Salget av disse kommer imidlertid ikke til å kompensere for nedgangen i platesalget før i 2010.

Da vil vi handle musikk på nettet for nærmere 13 milliarder kroner, og antallet MP3-spillere vil telle 80 millioner i Europa.

Tallene bør imidlertid ikke virke som noen hvilepute for platebransjen, som må tilgjengeliggjøre mer musikk på nett og utvikle flere mobilløsninger, advarer Dan Cryan, analytiker ved Screen Digest.

I MOTGANG: Til tross for storselgere som Christina Aguilera, har platebransjen sett mange røde tall de siste årene. FOTO: SCANPIX/AP
I MOTGANG: Til tross for storselgere som Christina Aguilera, har platebransjen sett mange røde tall de siste årene. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

22 prosent ned

Piratvirksomhet og fildeling blir ofte holdt ansvarlig for de dårlige tidene i platebransjen, men ifølge BBC mener Screen Digest at dette slett ikke er den viktigste årsaken til nedgangsperioden.

Verdinedgangen i den europeiske platebransjen har vært på hele 22 prosent siden 2001.

Den viktigste forklaringen på dette er bredere kulturelle endringer, og - ikke minst - økningen i dvd-salget. Forbrukerne har rett og slett mindre penger å bruke på musikk, og dette understrekes av at de tradisjonelle platesjappene også har begynt å satse mer på filmer og bøker.

- Det faktum at nedgangen i salget av fysiske plater korresponderer med den voldsomme økningen i dvd-salget likner mindre og mindre på en tilfeldighet. Det ser mer ut som en direkte årsak, heter det i rapporten ifølge BBC.