Lys i tunnelen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LIKESTILLING: Kjære likestillingsminister Karita Bekkemellem og kulturminister Trond Giske!Dere gjorde en strålende innsats under presentasjonen av rapporten Tallenes tale. Den offentlige pengestrømmen i norsk film i et kjønnsperspektiv 17. januar i Filmens Hus. Når du, Trond Giske, sier at vi bare utnytter halvparten av den kreative evnen som finnes i Norge, er det mer enn sant. Det er rett og slett oppsiktsvekkende at du både ser og tør å legge den kjensgjerning til grunn for initiativ du og din kollega i samarbeid med bransjen nå tar sikte mot. Du sier at menn rekrutterer menn, menn backer opp menn. Det er også et faktum at kvinner gjør det - de velger menn, backer opp menn når de kommer i beslutningstaker-posisjon.

DET ER DIREKTE befriende, Karita Bekkemellem, når du sier at vi må slutte å bygge opp en teori om at kvinner har mangel på kunnskap, mangler kvalitet i sitt kunstneriske virke og er uten kompetanse. Er filmbransjen like konservativ som det private næringsliv, spør du og konsentrerer deg uten å nøle om det harde faktum at kvinner ikke utgjør den nødvendige «halvpart» som kan balansere og skape det uttrykksmangfold som utgjør vårt samfunn. De fleste filmer har mannlige hovedroller. Er det også slik i virkeligheten at kvinner er statister, og vil vi fortsatt ha det slik i filmen som i virkeligheten? Nei, ingen i filmbransjen vil det lenger. Stein Slyngstad, direktør i Norsk filmfond, mener at man bør diskutere kvoteringsordninger. Han innrømmer uten å blunke at vi har et kreativitets-potensiale som vi ikke har utnyttet. Det er overbevisende tale, og skaper tillit i rekkene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer