Lysegrønn rikdom

Mye raslende vellyd i denne fortelling om dollarens fascinerende liv og historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det er penger som får verden til å gå rundt, heter det på et større språk enn vårt. Og på dette språket foreligger nå historien om den største verdensomdreier av dem alle. «Greenback» har en helt, og som sådan er dette en riktig gammeldags historiefortelling. Men denne helten er en liten, avlang sak av papir, med grønn rygg.

DET BEGYNTE BLANT

bohemen, nærmere bestemt i Joachimsthal i Böhmen, hvor myntene fra dalens sølvgruver fikk navnet thaler. Derfra mottok dollaren, så vel som vår egen daler, sitt navn. Så, dels for å trosse de engelske koloniherrene, ble Massachusetts i 1691 den første stat siden middelalderens Kina som tok i bruk papirpenger. Og slutten på begynnelsen ble markert da den ferske amerikanske kongressen i 1785 bestemte at dollaren skulle være hele Amerikas pengeenhet.

Goodwins fortelling om en liten papirlapp overgår de fleste spenningsromaner. Det er ikke småtterier denne engelskmannen har lurt med seg ut fra historiens bankhvelv. Det handler om svindlere, falsknere, konspiratører og utpressere, samt mer kjente smartinger som Franklin, Jefferson, Jackson og Lincoln. Vi presenteres for de største størrelsene i dollarhistorien, som William Phips, Alexander Hamilton, Jacob Perkins og Spencer Morton Clark, mannen som med sin uheldige oppførsel - han gjorde finansdepartementet om til bordell - sørget for at ingen levende person etter ham har blitt avbildet på dollarseddelen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer