Anmeldelse - Lasse Gallefoss «Krigernes fred»

Lysende krimdebutant om krigsveteraner

Enda en roman med utgangspunkt i okkupasjonen.

STERK DEBUT: Lasse Gallefoss imponerer med sin krimdebut om maktspillet som ble utløst etter at krigen var over. Tyskerne var vekk, den nye fienden var kommunistene. Foto: Vegard Dale Bergheim.
STERK DEBUT: Lasse Gallefoss imponerer med sin krimdebut om maktspillet som ble utløst etter at krigen var over. Tyskerne var vekk, den nye fienden var kommunistene. Foto: Vegard Dale Bergheim. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den prisbelønte dokumentarfilmregissøren Lasse Gallefoss debuterer med romanen «Krigernes fred», en intens spenningsroman om maktspillet som oppsto etter at de tyske okkupantene ble beseiret og Norge atter ble fritt.

Men hvor fritt? For enkelte begynte en maktkamp nærmest på liv og død. Det omfattende landssvikoppgjøret og den gryende kommunistforfølgelsen kastet skygger over demokratiet og avdekket splittelser med røtter i okkupasjonen.

Krigerske romaner

Dette blir vi åpenbart ikke ferdige med. Så nylig som denne uka kommer historikeren Hans Fredrik Dahl ut med boka «En kort historie om rettsoppgjøret etter krigen», og allerede er bokhøsten preget av romaner med utgangspunkt i krigen – stort sett ført i pennen av forfattere som er født flere tiår etter at den tok slutt.

Gallefoss’ debutroman «Krigernes fred» er et godt eksempel. Boka handler om nordmenn som på forskjellig vis spiller en rolle i motstandskampen mot tyskerne. Særlig er handlingen konsentrert om en kvartett som jobber for Statspolitiet (Stapo), som under ledelse av den beryktede Karl Marthinsen etterforsket, torturerte og drepte sabotører som motarbeidet okkupantene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer