Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lyser bransjen i bann

HALDEN (Dagbladet): - Det er litt deilig å kunne vise plateselskapene finger'n og bare gjøre det selv. Vi er stolte av at dette er en independent-utgivelse, sier Bjørn Kulseth og Roy Lønhøiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi forsøkte ikke så voldsomt hardt å få napp. Jeg har gitt ut flere plater med Contenders på EMI, og Roy debuterte hos Sony. Deres interesse for country på norsk var ikke stor, selv med suksessen til Hellbillies. Derfor la vi egne midler i potten og søkte om penger fra Kassettavgiftsfondet, forteller Bjørn Kulseth.

- Det må da være marked for andre norske band enn de som prøver å likne mest på De Lillos, undrer Roy Lønhøiden.
I går spilte Kulseth & Lønhøiden Almenning på Down On The Farm-festivalen i Halden, byen der Metodistkirken og Esso-stasjonen ligger vegg i vegg. Gutta foretrekker at vi møtes på kirketrappa.

Hedmark, Tennessee

Bandet ble skapt da Contenders fra Flisa med brødrene Stein og Bjørn Kulseth i spissen møtte Hillbilly-trubaduren Roy Lønhøiden og teksforfatter Thor Martinsen fra Kongsvinger. Hedmarkingene har skrevet låter og øvd i to år før de brukte et par helger i et billig studio.

- Takket være en ivrig radio-DJ er den allerede utsolgt på Kongsvinger, flirer Lønhøiden.

Han sier at idealismen og «misjoneringa» er viktigst.

- Det er tydelig at både plateselskapene og TV ønsker seg cowboyhatter og støvler når det er snakk om norsk country. Alt er bare sirkus. Alle snakker om at den jævla Bob Dylan er så bra låtskriver. Mulig det, men innenfor countrymusikken finnes det mange som går tjukt utenpå Dylan, hevder Kulseth.

Fairport Covention-mannen Iain Matthews har gitt bandet en splitter ny låt, siden Lønhøiden bodde hos ham i Texas og jobbet som snekker der. Både stjerner som Tom Russell og Tommy Collins har gitt nordmennene gode skussmål.

Jesus i hjertet

- Dere har et par kristelige sanger på plata. Sterk kost?

- Også amerikansk country handler mye om gudstro, forteller Lønhøiden.

- Det er kult å synge ei linje som «Å Gud, gi meg styrke og kraft til å tro», sier eks-rockeren Kulseth.

- Dessuten er det så mye styr i musikkbransjen med utstyr, rigging også videre. Vi er nok et av de få bandene som kan plukke med oss tre gitarer og en mandolin og spille like godt på bedehuset som foran et publikum som drikker øl.

UAVHENGIG: Roy Lønhøyden og Bjørn Kulseth lanserte i går, uten drahjelp fra norsk platebransje. Nå gir de bransjen finger'n fra kirketrappa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!