Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lyser heller ut prestestillingen på nytt enn å ansette Einar Gelius

Eneste kvalifiserte søker, men fikk ikke jobben.

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunen Ibestad i Troms, halvannen times kjøretur fra Harstad, og med knappe 1500 innbyggere, har siden våren i fjor vært uten sogneprest.

Stillingen har vært utlyst tre ganger, men bare én søker, Einar Gelius, tidligere sogneprest i Vålerenga kirka i Oslo, har vist interesse.

Men selv om han var eneste kvalifiserte søker, ble det i dag besluttet av bispedømmerådet i Nord-Hålogaland bispedømme at han ikke fikk jobben, skriver Nordlys.

 - Det er klart at jeg blir litt trist over dette. Det er trist å tenke på at jeg ikke får mulighet til å følge i min bestefars fotspor. Han var jo prest i Ibestad for rundt 100 år siden, sier Gelius til avisa

Han kommer ikke til å søke når stillingen utlyses på nytt.

- Nei, jeg er ikke klar for å ta noen form for omkamp. Men jeg sitter igjen med noen tanker om avgjørelsen, spesielt da i forhold til at jeg føler at Kirken distanserer seg fra folket med denne avgjørelsen. Her er det altså snakk om en ledergruppe i Kirken som trosser folkets vilje. Det synes jeg er trist. Det er altså 850 av de som bor på Ibestad som har signert oppropet om å få meg ansatt, som ikke blir hørt i denne saken, sier han til Nordlys.

For - innbyggerne på Ibestad har vært gaske klar på at de ville ha Gelius som prest, og saken har skapt et voldsomt engasjement. På kort tid satte lokalsamfunnet i gang underskriftskampanjer og fakkeltog, og kommunestyret har signert oppropet med samtlige partier i ryggen.

Gelius har ikke vært fast ansatt som prest siden han sluttet i Vålerenga kirke i 2010 etter flere kontroverser med biskop Ole Christian Kvarme. Men han har fortsatt som prest, og har ledet både bryllup og begravelser i privat regi.

Hele Norges coronakart