<strong>LYKKELIGE DAGER:</strong>  Tysklands forbundskansler Angela Merkel sammen med Frankrikes president François Hollande under utdelingen av Nobels fredpris Oslo Rådhus i fjor.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
LYKKELIGE DAGER: Tysklands forbundskansler Angela Merkel sammen med Frankrikes president François Hollande under utdelingen av Nobels fredpris Oslo Rådhus i fjor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

KOMMENTARER

Lyserød blåmandag

Angela Merkel vant valget. Nå må hun slåss for å få sammen en koalisjon. Men sosialdemokratene spiller skeptiske — selv om de vet at et nyvalg vil by på flere — og større — katastrofer enn nederlaget mot «Mutti».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): Forbundskansleren er kjent og fryktet for sitt forhold til konkrete avgjørelser.  Hun tar dem nødig — og hun venter helst til alle andre har bestemt seg.  I dag skal hun åpne forhandlingsrundene med å ta i mot en delegasjon fra SPD.  Sosialdemokratene kommer til å stille med valgkampløftene sine som den ultimate ønskelista før de går inn i regjering med henne.  I tillegg vil de kreve halvparten av ministertaburettene.  Svaret fra Merkel står allerede omtalt i stjernene. Hun kommer til å bli fjern i blikket, mens hun forteller gjestene at nå må hun først få kikke gjennom kampsakene og etterpå tenke seg litt om.

I SLUTTEN AV NESTE UKE kommer delegasjonen fra de Grønne innom.  Det blir samme prosedyre der — bortsett fra at samtalene med det av velgerne vingeklipte miljøpartiet utelukkende er et spill for galleriet.  Valgresultatet på åtte prosent var gruvekkende, og få tyskere tror på at dannelse av regjering med den konservative erkefienden kan være måten å redde det katastroferammede partiet på.

FOR SPDs VEDKOMMENDE går taktikken nå ut på å gjøre gode miner til slett spill.  Partiformann Siegmar Gabriel synes allerede å ha glemt forsikringene om at det aldri ville bli en stor koalisjon. Riktig nok har han bestemt at spørsmålet først må ut til uravstemning blant medlemmene.   Og sosialdemokratene kommer til å selge seg dyrt. Minstelønn, lavere energipriser, betalbare husleier, fortgang i likestillingen og sterk økning av kvinnelige ledere i det offentlige kommer til å være blant kravene, som også vil handle om å bruke euromilliarder på sosiale tiltak i de søreuropeiske landene som ble verst truffet av den tidvis brutale måten å redde bankvesen og euro på.

FRAMOVER KOMMER MERKEL til å forhandle litt i ny og ne med SPDs ledere, samtidig som hun må skaffe støtte hos sine egne for de — sett med kristeligdemokratiske øyne — verste kravene fra den framtidige partneren.

RISET BAK SPEILET er tidsfristen på to måneder.  Har ikke «fru Merkel» - som hun heter i dagligtalen - fått det til på den tiden, blir presidenten nødt til å skrive ut nyvalg.  Og hvis dette skjer, er det ikke usannsynlig at det liberale FDP gjenoppstår fra de døde, når gamle og nye sympatisører går mann av huse for å passe på at sperregrensa blir brutt.  Dermed vil Merkels mest irriterende plageånder være tilbake i forbundsdagssalen — nå som støyende opposisjon rett til høyre for CDU/CSU.

DET ULTIMATIVE MARERITTET for både CDU og SPD er imidlertid populistpartiet Alternativ für Deutschland (AfD), som med 4,8 prosent var tett på å få inn egen gruppe i parlamentet.   Meningsmålerne fikk først øye på dem kort tid innen folket skulle til urnene.  AfD vil ta Tyskland ut av eurosamarbeidet, begrense EU-deltakelsen, slutte å bruke penger på å redde andre land fra økonomiske katastrofer og stoppe all — først og fremst muslimsk — innvandring.  Ingen tør i dag å spå, men det hviskes i krokene om at det nye høyrepartiet vil kunne sope inn både 10 prosent og mer under et nytt valg.  Grunnlaget sitt har AfD blant frustrerte medlemmer fra alle de etablerte partiene.  Med dem representert i salen, kommer hverdagstonen i parlamentslivet til å bli grovere.  Og et slikt parti kan hurtig bli til en magnet for utilfredse sosialdemokrater, slik det åpenbart allerede er blitt for mange tidligere DDR-kommunister.

FOR SPD STÅR YTTERLIGERE et skrekkscenario tilbake: Angela Merkel - som forrige gang hentet hjem 42 prosent av stemmene - kan ved nyvalg bli så sterk at hun får eget og rent flertall.  I en slik situasjon må SPD glemme alle dyre moderniseringsforslag, og i stedet se fram til en fire års lang ørkenvandring i opposisjon.

MERKEL ER KJENT for sin evne til å tenke konsekvens.  For å kunne ta landet gjennom viktige beslutningsprosesser de kommende årene, er det helt nødvendig at hun har en overveldende majoritet bak seg i både Forbundsdagen og Forbundsrådet.  Dette kan bare SPD tilby henne.

SÅ EGENTLIG HAR verken kristeligdemokrater eller sosialdemokrater noe valg.  Men de kommer til å vente til siste øyeblikk med å finne en løsning — som så kan pakkes inn i julepapir og presenteres for folket som eneste utvei.  Kanskje er det like greit.  Om lag 70 prosent av tyskerne hevder at de er likeglade med hvilke partier som sitter i regjeringen — så lenge den ledes av Angela Merkel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer