Lyset fra Bjørnson

Notater fra Bjørnsonfestivalen.

Tidlig i går morges gikk Jonny Halberg til biblioteket i Molde for å låne sin egen bok «Trass», som han skulle lese fra, men hadde glemt hjemme. På veien traff han poeten Bjørn Aamodt, som sa: «Jeg har vært på biblioteket og lånt min egen bok, jeg.» Jo da, bekrefter de på biblioteket. Her har vi hyppig besøk av forfattere som låner sine egne bøker. Det skjer hvert eneste år under Bjørnsonfestivalen.

Hvis man var ung dikterspire tidlig på 1980-tallet, opptatt av britisk industrirock og kultforfattere som Arthur Rimbaud og Jack Kerouac, var ikke akkurat et dikt som «Den evige sne» av Bjørnstjerne Bjørnson det kuleste å trekke fram. Jonny Halberg fortalte

i går i foredraget «Min Bjørnson» at han som ung satte tre forfattere på sin personlige

indeks, tre «som jeg ikke tålte trynet på»: Hans Aanerud, Alf Prøysen og - Bjørnson. Dette til tross for - eller kanskje fordi - Halberg vokste opp et drøyt snøballkast (rundt seks kilometer) fra Aulestad.

Halberg har ikke hatt noen «min Bjørnson». For ham var Bjørnson «en pompøs jålebukk». Nye traumer oppsto da han til grunnfag i nordisk fikk i oppgave å analysere et Hamsun-dikt: «Til Bjørnson på hans 70-årsdag», særlig siden Hamsun ellers var et forbilde. Halberg var på jakt etter en identitet grunnlagt på valg av musikalske og litterære favoritter - og da var det nødvendig å si nei til Bjørnson. I dag er Halberg mer avslappet, men «jeg leser heller en biografi om Bjørnson enn å pløye meg gjennom diktene hans.»

Og biografien kommer!

Edvard Hoem er i gang med en stor Bjørnson-biografi for Oktober Forlag, som skal være klar til markeringen av 100-årsdagen for dikterens død i 2010. I går ga Hoem de

første konturene av sitt formodete storverk, med tidligere Aulestad-direktør Jakob Ågotnes i salen. Han kommer med ei bok til våren om Bjørnson og 1905.

Men Hoems bok blir nok større. Etter Kolloens Hamsun-presedens kan vi neppe vente under to bind. Hoem avkreftet ryktene om at Bjørnson skrev 30 000 brev. Det dreier seg likevel om mellom 7000 og 9000 brev, skrevet med en meget snirklete håndskrift.

Dette til tross: Jaktsesongen er åpnet! Hoem er klar til å fange mannen han i går kalte «den merkverdigste av alle merkverdige personer i norsk historie».