Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Lyset skal gi Alejandro styrke»

Hver fredag tenner Angelica Moya (46) lys for sønnen Alejandro (17).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom lyset passer Gud og bestefar i himmelen på Idol-håpet.

-  Lyset skal gi Alejandro styrke. Ikke til å vinne Idol og tjene masse penger. Men til å tåle presset. Det er tøft å være der han er, mener mamma Angelica.

Lyset har fulgt dem siden Alejandro selv tente det, grytidlig den høstmorgenen han skulle på Idol-audition.

12 finale-lys

Men egentlig har lysene fulgt dem helt siden 1992, da Angelicas far - Alejandros bestefar - døde i Chile.

-  Vi var så langt unna. Så jeg gjorde det til en tradisjon å tenne lys for bestefaren til barna hver mandag. På den måten kom han nærmere. Men da Idol-finalene begynte i år, byttet jeg dag. Jeg begynte å tenne lys fredag morgen - foran hver idolfinale, sier katolske og troende Angelica.

-  Men man skal ikke være egoistisk. Så jeg tenner ikke lys bare for Alejandro. Den første fredagen tente jeg 12 lys. Jeg ville at Gud og Alejandros bestefar skulle gi styrke til alle 12 finalistene.

Gråt på tv

På tv-sendinga fra audition i Kristiansand husker mange at Angelica gråt og takket Gud da sønnen kom ut og fortalte at han var videre.

-  Min reaksjon ble vist på TV 2, og jeg har fått mange spørsmål om det var flaut. Men det var naturlig for meg å reagere sånn. Ali gikk videre med støtte fra Gud og bestefar. Jeg hadde ikke noe imot at folk forsto det, forteller Angelica Moya.

Siden «Ali» var sju, har chilenske Angelica hatt hovedansvaret for ham og søstrene Constanza (16) og Camila (8) alene.

Seint i seng, tidlig opp

De siste fredagene har 17 år gamle «Ali» følt presset såpass sterkt at han har bedt moren komme og være i studio under sending.

Forrige fredag innebar det at Angelica måtte kjøre fra Kristiansand til Oslo fredag ettermiddag etter jobb. Og tilbake igjen om natta.

-  Jeg var ikke i seng før halv fire. Klokka ni sto jeg på jobb igjen på Sparkjøp. Det var litt tungt, forteller Angelica med et humør og et latinsk-norsk som man bare bli i godt humør av.

I dag er det på\'n igjen. Dagen starter tidlig med at Angelica tenner tre lys - for Alejandro, for Jorun og for Tone. Så tar hun toget til Oslo.

-  Etter sending reiser jeg hjem igjen, og er i seng tre. Lørdag morgen må jeg og jentene tidlig opp. Alejandro kommer hjem med TV 2 på slep. Da har vi pyntet huset og laget god kake, røper mora.

Måtte forlate Chile

Alejandro Fuentes ble født i den chilenske turistbyen Viña del Mar («havets vin»), en times kjøring fra hovedstaden Santiago.

Alejandro var knapt nok født da faren, Marcello Fuentes, forlot hjemlandet der general Pinochet regjerte. Pappa Fuentes skulle egentlig til Canada:-  Pinochet likte ikke oss som hadde andre politiske oppfatninger. Han ville ikke ha oss i landet. Vi var flere som følte oss tvunget til å reise. Jeg hadde pass og papirer klare, og satte kursen mot Canada, forteller Marcello Fuentes til Dagbladet.

-  Men så stengte Canada grensen for asylsøkere. Jeg fikk et tips fra noen i mitt politiske parti om å reise til Norge. Målet var Oslo, men en kamerat av meg hadde slekt i Kristiansand. Dermed endte jeg opp her en marsdag i 1988. Siden har jeg blitt. Kristiansand er Norges svar på Viña del Mar, sier Marcello Fuentes til Dagbladet.

Til Chile i fjor

I mai samme år - 1988 - kom Angelica etter med sin halvt år gamle Alejandro.

-  Det var en vanskelig tid i Chile. Jeg vil helst ikke snakke om det, sier Angelica i dag.

Sjøl har hun ikke vært hjemme i Chile de ti siste åra. Men det har «Ali»:-  I fjor spleiset slekta i Chile så jeg kunne reise. Jeg var der alene i to måneder. Det var fint, og jeg snakker jo flytende spansk. Det var mye slekt. Mamma har jo ti søsken, pappa fire. Men selv om jeg er fullblods chilensk føler jeg mest norsk, sier Alejandro til Dagbladet.

Det første han gjorde da han kom til Viña del Mar, var å legge roser på bestefarens grav.

«Gave fra Gud»

Sangstemmen til Alejandro kommer fra mamma. Alt som treåring ble «Ali» med til den katolske kirken, der han satt som et tent lys og hørte moren synge i koret.

-  Jeg har et godt gehør og forsto tidlig at Alejandro er velsignet med en spesiell stemme, forteller Angelica.

-  Hva gjorde at du forsto?

-  Da Alejandro var sju, så han «Løvenes konge» på video. Kort etter begynte han å synge på sangen fra den filmen, «Hakuna Matata». Da skjønte jeg det. Jeg tenkte; « Å hallo! », ler Angelica.

-  Men som mor vet jeg at han ikke bare er flink til å synge. Alejandro har også et godt hjerte. Han har hjulpet meg i mange år, uten å tenke på å få noe tilbake. Nå har han fått noe som han fortjener. Stemmen hans er en gave fra Gud.

Gitar på tilbud

For tre år siden fant Angelica en kassegitar på tilbud ved Europris. Den fikk «Ali» i julegave.-  Det var først da han fikk sin egen gitar, at han virkelig ble flink. Fram til da hadde han vært minst like opptatt av å tegne. Nå er sangen og musikken kommet for å bli. Og gitaren har han fortsatt på rommet, forteller Angelica Moya.

Hun ber om å få si en siste ting:

-  Som mor vil jeg gjerne takke for støtten folk har gitt Alejandro. Tusen hjertelig takk!

MÅ HA MAMMA DER: Alejandro Fuentes fotografert med mamma Angelica i all hast under en Idol-finale tidligere i vår. «Ali» har flere ganger bedt mamma komme opp fra Kristiansand når presset er litt for tøft.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!