Lyspunkt i norsk film

Sara Johnsen (32) er sjelden. Hun er en ung norsk kvinnelig filmregissør. Dagbladet tror du kommer til å høre mer om henne i 2003.

- Kan vi ta bildene på Bygdøy?

Sara Johnsen mener i likhet med fotograf Martinsen at Bygdøy er på sitt vakreste om vinteren. Ikke et menneske på stranda.

Prisbelønt allerede

Og der på andre sida av fjorden skjøt også Sara Johnsen deler av kortfilmen «Hormoner og andre demoner» i 2000. Samme år gikk hun ut av filmskolens første kull. Før det laget hun «Himmelstormeren», som vant Norsk filmkritikerlags pris for beste kortfilm. I tillegg vant den Dramatikerforbundets pris for beste manus under kortfilmfestivalen i Grimstad. «Hormoner og andre demoner» ble også vist i en internasjonal konkurranse i Frankrike i år. I juli 2001 vant «Himmelstormeren» prisen for beste manus på Den internasjonale filmskolefestivalen i München. 38 filmskoler fra 27 land deltok. «Hormoner og andre demoner» vant også en av hovedprisene i den samme konkurransen i 2002. I jula legger hun siste hånd på nok en kortfilm, «Houdinis hund».

Debut om tre år?

Få jenter lager spillefilm i Norge for tida. Kvinnelige regissører som har fått produksjonsstøtte fra Norsk Filmfond siden det ble opprettet i fjor, kan telles på ei hånd. Men Sara har fått manusstøtte til å utvikle en spillefilm for barn, «Lille Ivan». Akkurat nå står prosjektet litt i stampe, men hun jobber også med andre ideer - sammen med manusforfatter Ståle Stein Berg.

- Når får vi se en spillefilm signert Sara Johnsen?

- Jeg håper å få laget en spillefilm i løpet av tre år.

Kanskje er hun beskjeden, kanskje får hun prestasjonsangst, når Dagbladet kårer henne til neste års filmtalent. Flere kilder i filmmiljøet mener hun kan komme til å debutere før.

Og hun har allerede prøvd seg litt. Sara regisserte filmen om Kristelig Folkeparti i prosjektet «Folk flest bor i Kina».

- Homogent filmmiljø

Av alle regissørene som leverte bidrag, var det bare to kvinner.

- Hvorfor er den norske filmbransjen så fattig på jenter som tar regi?

- Du skal være arbeidsleder for hele settet og ta beslutninger. Mange jenter kvier seg kanskje for en slik rolle. Det er litt for mange gutter rundt 35 som lager film i Norge. Filmmiljøet er for homogent. Vi trenger flere impulser. Men jeg tror produsentene må ta litt av skylda, sier Sara.

- Hva slags tematikk er du selv opptatt av?

- Familierelasjoner, mennesker og følelser. Men akkurat nå tenker jeg og Ståle Stein Berg mye på begrepet skyld. Jeg er ikke så glad i science fiction og action, sier Sara, Hun kunne tenke seg å lage film av Jonny Halbergs bok «Flommen».

- Den er fantastisk, men blir nok for vanskelig.

Vi venter og ser.

FILMTALENT 2003: Etter flere prisbelønte kortfilmer, venter flere i spenning på når Saras første spillefilm kommer.