Anmeldelse Mona Høvring- «Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født».

Lyst og lidenskap når to søstre bor på hotell i norsk alpelandskap

Språket er hovedperson i denne lyriske romanen.

PROSALYRIKER: Mona Høvring (55) skriver rikholdige bøker, der språket stadig river leseren med seg. Foto: NTB Scanpix
PROSALYRIKER: Mona Høvring (55) skriver rikholdige bøker, der språket stadig river leseren med seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mona Høvring kan feire 20-årsjubileum som forfatter i år, og det gjør hun med en roman. Den heter «Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født».

Tittelen er underfundig. Den er svaret på et spørsmål. Hvorfor skjedde ditt og datt? Hva er årsaken til at ting utviklet seg slik eller slik? Hva førte til at du er den du er? Jo, lyder svaret, det er fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født.

Ikke psykologisk

Selvfølgelig må det være slik. Ingen grunn til å krangle på det. Allerede med denne tittelen unndrar denne romanen seg det realistiske, det psykologiske; det som søker en logisk forklaringsmodell eller en utstudert årsakssammenheng

Mona Høvring skildrer livet, hun forsøker ikke å late som om hun vet hvorfor det blir slik det blir.

Den nye romanen, som handler om to søstre, foregår i en drømmende stemning av kjærlighet, konflikt, drifter og erindringer om en felles fortid.

Befriende kortfattet

Høvring debuterte som poet. Hun har utgitt seks diktsamlinger og tre romaner før årets bok. Den er hennes lengste roman hittil, på 128 sider. Mona Høvring er en knapphetens mester. Og på mange måter er hun en prosapoet i alt hun gjør.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer