Lysthus med kunst og vafler

Billedkunstneren Lars Elling har majestetisk bolig i dronning Louises lysthus på Bygdøy i Oslo. I dag åpner en sommerutstilling i den gjemte idyllen fra 1862. Lars Elling er kafévert og byr på vafler og ostekake.

- Det tok meg halvannet år å grine meg til Sæterhytten, sier billedkunstneren Lars Elling og skåler i hvitvin.

Det har han grunn til. For hva var det Lars Elling maste seg til, og som i dag gjør at han kan heve glasset i majestetiske omgivelser?

Et vakkert sveitserhus, gjemt inne i skogen på Dronningbjerget på Bygdøy, bygd til dronning Louise i forrige århundre. Dronningen ønsket seg en liten hytte eller et lysthus, og, vips, lot hennes mann, kong Karl XV, det oppføre.

Til glede for Lars Elling i dag ble det også reist en snerten musikkpaviljong, akkurat passe til en liten strykekvartett en sommerkveld, eller en minikonsert med Lars Lillo-Stenberg.

Eiendommen er omgitt av en raus hage som han og samboeren stadig forskjønner. Alt hegnet av en frodig skog som også demper trafikklyden fra Sjølystveien straks nede i skråningen. Over hekken ser vi Uranienborg kirke duve i varmedisen over Frognerstrøkets gamle bebyggelse.

Trafikk-foss

For selv om vi føler at vi er langt på landet, ligger Sæterhytten bare noen minutter fra sentum og nærmeste ølkran.

- Bruset fra trafikken har jeg valgt å omdefinere til lyden av en foss. Og selv om Sæterhytten ikke er like varm som en OBOS-leilighet midtvinters, fryser jeg gjerne litt for å komme hjem fra gråsvart snø inne i byen til den hvite, rene her i skogen.

Mitt eneste problem er egentlig reven som går i søplebøtta og grevlingen som gjerne vil bo nesten inne i huset.

Er det rart at jeg føler meg som plommen i egget, og nesten misunner meg selv, sier Lars Elling, som leier av Kongsgården. En av betingelse er at han sommerstid driver Galleri Louise som i dag er en del av Sæterhytten.

I dag åpner han sesongen med Eli Hovdenaks og egne bilder. Kjøpelystne kan plukke kunsten rett fra veggen, og hele sommeren kommer nye på plass, også av andre kunstnere.

Sommersøndagene skifter Lars Elling ham og blir kafévert i Sæterhyttens tradisjon. I mange år var Dronningbjergets kafé et populært utfartsted for borgerne. En blant mange var 17 år gamle Sigrid Undset, som laget tegninger av Sæterhytten.

Også etter Kongsgårdens ønske åpner Lars Elling for besøkende.

Gjennom vinduet på langveggen fra rommet han kaller kiosken, byr han på samboerens ostekake, kaffe og vafler. Småbord blir satt ut og gjestene kan ta for seg av nydelig natur, kulturhistorie og kunst.

Dronninghøner

Snart kan de også møte majestetiske høner på Dronningbjerget. Tre i tallet, alle med navnet Louise sammen med hanen Louis. Lars Elling og vennen Snorre Kopperud bygger hønsehuset Gale-riet Louise. Foreløpig har det fått standsmessig parkett som det høver seg kongelige, og når huset er på plass kan hønene vagle på pinnene sine og kikke ut gjennom Sæterhyttens originale, dekorterte vinduer. Døren er også historisk vakker.

Det er ikke umiddelbart lett å finne Sæterhytten, gjemt som den er inne i Bygdøyskogen på nedsiden av Kongsgården _ men nær nok tur-stiene til at det stadig dukker opp besøkende på tunet. Overveldet av møtet med den historiske perlen, klemmer de gjerne nesen mot rutene for å kikke inn. Akkurat det kan Lars Elling og samboer styre seg for når de sitter med en fredelig søndagsfrokost.

- Hvordan klarte du å trikse til deg leiekontrakt til drømmeboligen?

- Jeg stilte ut hos de forrige leierne som åpnet galleri her i 1995. Etterhvert fikk jeg vite at de var langpendlere og kanskje så seg om etter noe annet. Det var da jeg begynte å gjøre meg lekker. Nå har jeg femårskontrakt med Kongsgården som eier Sæterhytten. Jeg gjør alt jeg kan for å være den ideelle leietaker.

Det bør han. For det må være mange som ønsker seg i hans sted i Sæterhytten, som var noe av det eneste som ble realisert av drømmene til Karl Johan om Bygdøy i forrige århundre.

I 1862 ble hytten innviet i nærvær av tre generasjoner Louise'r. Den yngste ble mor til Haakon VII, de to andre var bestemoren og oldemoren. Til minne om dagen ble det laget et monogram med tre L'er som stadig pryder fronten av huset.

En annen senere verdensberømmelse var også nærværende under åpningen. Han skrev hyldningsdiktet til Sæterhytten med innledningsstrofen «Reist er hytten paa Norges fjeld». Han ble hyret som leilighetsdikter.

Mannen var Henrik Ibsen!

Billedkunstner og kjent illustratør av barnebøker som har gitt ham mange priser, den gjeveste er Deutsche Jugend-litteraturpreis sammen med Bjørn Sortland for «Raudt, blått og litt gult». Bøkene de har laget sammen er oversatt til mange språk.Debuterte som forfatter i 1997 med «To og to», en nydelig bok som også ble priset. Nylig fikk «Album», som han skapte sammen med Gro Dahle, gull i konkurransen om årets vakreste bøker.Gir nå seg selv bok-karantene, og vil bare jobbe med maleri. Stiller ut i Galleri Louise og på Ormelet på Tjøme i sommer. Større utstilling i Galleri Steen i Oslo i oktober.Arbeider med oppvekst og barndom som tema, og har bidratt til utsmykningen av det nye Rikshospitalets barneavdeling.

PARADIS: Historisk idyll er blitt Lars Ellings hjem.