Lystig lenkegjeng

I brødrene Ethan og Joel Coens verden er alt mulig. Selvfølgelig kan tre sammenlenkede fanger med ett bli platestjerner.

Brødrene er helt pålitelige. De leverer aldri dårlige varer. Deres universer og karakterer har alltid et merkverdighetens skjær over seg, og om «Fargo» fortsatt troner høyest på merittlisten, så er «O Brother, Where Art Thou» en absolutt gledesspreder i kinohøsten.

Guttene boltrer seg i flere sjangrer på en gang, og har plassert George Clooney i fronten av lenkegjengen som Everett Ulysses McGill, en småkriminell med sterke bånd til sitt eget hår og en spesiell pomade.

Eventyrlig reise

Han bryter seg ut av fengselet i Mississippi lenket til Pete (John Turturro) og Delmar (Tim Blake Nelson) - sistnevnte i strålende spill på herrenes eventyrlige reise hjem.

Vi er i de depresjonstunge 30-åra, uten at problematikken rundt dem får noen grundig analyse, og i grunnen heller ikke personene. Coen-brødrene har bygd en film rundt tre muntert forskjellige, på hver sin måte aparte figurer og en strøm av opplevelser - alt fra et fantastisk Ku Klux Klan-møte til nymfer og altså våre venners plutselige berømmelse med en plate.

Musikken spiller en vesentlig rolle, upåklagelig levert av veteranen T-Bone Burnett. Historien er løselig basert på Homers «Odysseen».

Godnatthistorie

Gjennomt et særegent Coen-blikk, ikke minst billedlig, er det som å bli fortalt en lystelig godnatthistorie ved leirbålet.

Lekenheten og fortellergleden er smittende, men vi venter ennå på en topp som «Fargo».

Stem på din Coen-favoritt!

<B>PÅ RØMMEN:</B> George Clooney, John Turturro og Tim Blake Nelson unnslipper sørstatsfengselet og drar på eventyr i Coen-brødrenes «O Brother, Where Art Thou».