Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Lystløgneren

Elden får Cappelen på defensiven.

DÅRLIG STEMNING: Da Eirik Jensens forsvarere begynte sin utspørring av Gjermund Cappelen i går, ble det dårlig stemning i sal 250. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DÅRLIG STEMNING: Da Eirik Jensens forsvarere begynte sin utspørring av Gjermund Cappelen i går, ble det dårlig stemning i sal 250. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Kommentar

I går ble det skikkelig dårlig stemning i sal 250. Etter mange lange dager var Spesialenheten ferdig med sin utspørring av Gjermund Cappelen og det var forsvarernes tur. Storsmuglerens egen forsvarer, Benedict de Vibe, var ferdig på 40 minutter. Hans klient har jo innrømmet mer enn han anklages for i tiltalen, og det å inkriminere Eirik Jensen er aktoratets jobb. Dermed fikk Jensens forsvarere slippe til fra formiddagen. Da steg temperaturen.

De siste dagene har Cappelen vært framoverlent og svart tydelig på de fleste spørsmål. Han har virket komfortabel i vitneboksen. Tonen mellom aktoratet og den tiltalte har vært god. Statsadvokat Lars Erik Alfheim har konsekvent tiltalt Cappelen som «Gjermund», Spesialenhetens Kristine Schilling har stilt ledende spørsmål og Cappelen har bekreftet alt han kan.

Under deler av utspørringen fra Jensens forsvarere Arild Holden og John Christian Elden virket Cappelen stresset, sur og defensiv.

Da Holden gikk gjennom en telefonsamtale mellom Cappelen og kona, hadde tiltalte armene i kryss, nektet å svare og utstrålte den type energi som har inspirert tordenskyer over hoder i tegneserier.

«Er du en lystløgner, Cappelen?» spurte Elden.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim angrer sannsynligvis på sin formulering i åpningsforedraget om at aktoratet ikke ser storsmugleren som noen lystløgner, for formuleringen følger saken videre. Da Cappelen svarte benektende på Eldens spørsmål, var det opplagt som forsvareren hadde planlagt.

Mens aktoratets utspørring har tatt utgangspunkt i en tidslinje basert på det forsvaret formulerer som «det Spesialenheten mener er mistenkelig», tar Eldens utspørring i en kronologisk gjennomgang av hva Cappelen har sagt. I går gikk han gjennom de helt ulike historiene storsmugleren fortalte til politiet i Asker og Bærum, til dommeren i tingretten og til Spesialenheten på ulike tidspunkt. Han boret i detaljerte forklaringer om mennesker og beskrivelser som Cappelen i ettertid innrømmer var ren løgn.

Eldens utspørring demonstrerte hvordan aktoratets kronvitne lyver på en måte som umiddelbart etter avhør er blitt oppsummert av politiet som en sammenhengende, troverdig forklaring. I virkeligheten har Cappelen blandet fakta med fiksjon på en intrikat måte fra første stund, slik at virkeligheten blir svært vanskelig å skille fra fantasien.

Noe av det Cappelen har fortalt, har vært riktig hele veien. Problemet for dommerne er at det er vanskelig å skille sant fra usant, når tiltalte i så stor grad har fortalt historier som han nå selv beskriver som at han «kokte suppe».

Dommen fra oppbevaringssaken beskrev detaljert hvilke deler av hans forklaring i Asker og Bærum tingrett retten la til grunn og ikke, og oppsummerte forklaringen som å ha «liten selvstendig bevisverdi». Det samme poenget blir effektivt illustrert når Elden får Cappelen på defensiven.

Den dårlige stemningen spredde seg også over rettssalen i går, da aktoratet flere ganger brøt inn i forsvarernes utspørring. Alfheim og Schilling reagerte for eksempel begge på Eldens utsagn «alt du sier er feil», siden alt Cappelen sier tross alt ikke er feil.

Narkobaronen er kanskje ikke en lystløgner, men han har veldig lett for å lyve.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media