PRODUKTIV: Antonio Vivaldi (1680-1743) er best kjent for verket "De fire årstider". Men han lagde også svært mange andre verk, for eksempel 27 solokonserter for cello, som gir fred i sjelen til lytteren.
PRODUKTIV: Antonio Vivaldi (1680-1743) er best kjent for verket "De fire årstider". Men han lagde også svært mange andre verk, for eksempel 27 solokonserter for cello, som gir fred i sjelen til lytteren.Vis mer

Lytt, så hører du Vivaldis cellotoner i sommernatta

Wandrups utvalgte: Vakker musikk fra CD og bok.

CD/BOK: Når sommerdagene og -nettene griper om kropp og sjel som kjælne hender, er det få komponister som utgjør et bedre akkompagnement enn barokkmesteren Antonio Vivaldi (1678-1741), kjent som il preto rosso, den røde prest, på grunn av sin hårfarge.

Vivaldi virket samtidig med Bach. Han rendyrket konserter der ensemblet går i dialog med et soloinstrument, særlig fiolin, som han selv var en virtuos på.

Men han komponerte også 27 konserter for cello, samlet på en nyutkommet boks med fire disker, «Vivaldi Complete Cello Consertos».

Den som fører buen, er italieneren Francesco Galligioni, som spiller sammen med ensemblet L?Arte dell?Arco. I CD-heftet gir han en god innføring i denne siden av verket til den mangfoldige og produktive komponisten fra Venezia, best kjent for sitt verk om de fire årstidene.

Galligioni forteller hvilke instrumenter han har lagt inn i arrangementene på disse vidunderlig vakre orkesterstykkene.

«Vivaldi» er også tittelen på en nydelig bok av lyrikeren Helge Torvund og billedkunstneren Mari Kanstad Johnsen. Tyra er ei jente som kaller opp katten sin etter han som har lagd musikken bestemora spiller for henne.

«Musikk er å snakke uten ord,» står det i teksten.

Boka fikk sølv i konkurransen om årets vakreste bok i 2012.

Et bedre avstemt forhold mellom tekst og tegning skal du lete lenge etter. Særdeles velkomponert.