DEBATT

Debatt: Islamofobi

Lytt til fagmiljøene

Det er bred enighet om at tvangsekteskap, radikalisering og antisemittisme er samfunnsproblemer vi må ha dedikerte handlingsplaner for. Det er på høy tid med samme oppslutning rundt muslimfiendtlighet og islamofobi som et spesifikt samfunnsproblem.

STÅR SAMMEN: Vi har hatt et terrorangrep på norsk jord motivert av antimuslimsk ideologi, som inspirerte til terrorangrepet på New Zealand 15. mars, skriver innsenderne og etterlyser en oppslutning rundt muslimfientlighet som et samfunnsproblem. Her fra en demonstrasjon i Christchurch 23. mars. Foto: Marty Melville / NTB Scanpix
STÅR SAMMEN: Vi har hatt et terrorangrep på norsk jord motivert av antimuslimsk ideologi, som inspirerte til terrorangrepet på New Zealand 15. mars, skriver innsenderne og etterlyser en oppslutning rundt muslimfientlighet som et samfunnsproblem. Her fra en demonstrasjon i Christchurch 23. mars. Foto: Marty Melville / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er dokumentert et alvorlig omfang av negative fordommer mot muslimer i befolkningen. Vi har hatt et terrorangrep på norsk jord motivert av antimuslimsk ideologi, som inspirerte til terrorangrepet på New Zealand 15. mars i år.

Europeiske etterretningstjenester har lenge sett med stor bekymring på økningen av høyreekstreme og muslimfiendtlige grupper. Framveksten de siste åra av såkalte alternative medier, med en egen slagside mot muslimer, spesielt etter at Donald Trump ble valgt som president i USA, har vært enorm. Denne utviklingen er også gjeldende i Norge, hvor nettsteder som Document.no, Resett og HRS konkurrer med store aviser om antall delinger og lesere.

Vi oppfordrer myndighetene til å lytte til fagmiljøene.

Likestillings- og diskrimineringsombudet, HL-senteret, og en rekke framstående fagpersoner som bidrar i Minotenk sitt utvalg for å jobbe fram en handlingsplan, har anbefalt en egen handlingsplan mot muslimfiendtlige holdninger. En av Europas fremste eksperter på høyreekstremisme, Tore Bjørgo, etterlyser også en egen handlingsplan mot islamofobi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.