DEBATT

Fordøyelsen i jula:

Lytt til tarmens bønn om ro

Jula bør være en tid for ro, ettertanke og hvile. Om ikke annet for fordøyelsens skyld.

MIDDAGSLUR: Det er tarmen som ber oss hvile middag, skriver artikkelforfatteren. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB Scanpix
MIDDAGSLUR: Det er tarmen som ber oss hvile middag, skriver artikkelforfatteren. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jula er blitt et kappløp for mange. Hverdagens tempo er nesten ikke raskt nok, og vi må gjerne opp enda et gir for å komme i mål til jul.

Det er en som er enda mer skadelidende enn lommeboken av dette. Nemlig vår alles kjære fordøyelse. Fordøyelsen trives nemlig best i hvile. Dette er ikke bare en floskel. Det har også en rimelig fornuftig nevrologisk forklaring.

Kontrollen over de indre prosessene i kroppen er outsourcet. Nervesystemet vårt er delt i to. En del vi selv bestemmer over og en uavhengig del som bestemmer selv. Den siste avdelingen, det autonome, tar seg av oppgaver vi er glade for å slippe. Svette- og spyttutskillelse, finjustering av mengden magesyre og detaljstyring av hjerterytme for å nevne noe. Og kanskje det vi er lykkeligst uvitende om, nemlig den 7-8 meter lange tarmens møysommelige elting og bearbeiding.

Om alt dette var underlagt vår bevisste kontroll, ville det vært slitsomt å være menneske. Om vi måtte utført alle de komplekse indre prosessene, ville vi ikke hatt overskudd til så mye annet. Se for deg å delta oppmerksomt i en dialog på kafé, samtidig som du måtte styre croissanten hele veien fra munn til analkanal. Dette og mye annet har kroppen vellykket outsourcet til det autonome nervesystem slik at vi kan tenke på andre ting.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer