DEBATT

Debatt: Klima

Lytt til ungdommen!

Sist fredag streiket over 1,5 millioner barn verden over. Det er lett å forstå dem. Hva er vitsen med å utdanne seg, hvis vi voksne ikke lytter til kunnskap?

TRYGG FRAMTID: Det er vi som har makt og innflytelse nå i dag, som må skape framtida, og sørge for at den er trygg. I Oslo viser vi at det går an, på bare to år har byrådet kuttet klimautslippene med nesten 16 prosent, skriver Lan Marie Ngyen Berg, her sammen med svenske Greta Thunberg. Foto: Privat
TRYGG FRAMTID: Det er vi som har makt og innflytelse nå i dag, som må skape framtida, og sørge for at den er trygg. I Oslo viser vi at det går an, på bare to år har byrådet kuttet klimautslippene med nesten 16 prosent, skriver Lan Marie Ngyen Berg, her sammen med svenske Greta Thunberg. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I fjor høst møtte jeg tilfeldigvis Greta Thunberg på en kafé i Stockholm. Den gang hadde hun så vidt satt i gang med sin skolestreik, alene foran Riksdagen. Jeg hadde aldri drømt om at Gretas lille protest ville utvikle seg til en global bevegelse for klimahandling. Bare 30 uker seinere, har over 1,5 millioner fulgt Gretas eksempel. Fredag ventes over 10 000 streikende på mer enn 40 steder i Norge.

Disse barna er framtida, sier mange politikere. Det er en drøy ansvarsfraskrivelse. Det er vi som har makt og innflytelse nå i dag, som må skape framtida, og sørge for at den er trygg.

Siden jeg selv ble født i 1987 har Norges klimautslipp steget. År for år har klimaendringenes konsekvenser økt i omfang: Flom, tørke, sviktende avlinger, mangel på rent drikkevann, tap av dyre- og plantearter og insektdød. Det er skremmende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer