REBUSLØP I NYE TIDER: Google har for lengst gjort sitt inntog i folkefavoritten «Påskelabyrinten» på NRK P1. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet
REBUSLØP I NYE TIDER: Google har for lengst gjort sitt inntog i folkefavoritten «Påskelabyrinten» på NRK P1. Foto: Tom E. Østhuus / DagbladetVis mer

Lyttere reagerer på «juks» i Påskelabyrinten

Viggo Valle: - Jeg kan absolutt bli irritert.

(Dagbladet): NRK P1s «Påskelabyrinten» har virkelig fått fotfeste som en norsk påsketradisjon. Opp mot 900 000 nordmenn sitter foran radioapparatet når Viggo Valle i år leder det populære spørreprogrammet for 28. gang.

De siste årene har lyttere måttet venne seg til en annen lyd enn knakende tankevirksomhet fra innringerne; også lyden av knatrende taster lar seg iblant spore når deltakere tar i bruk Google for å finne riktig svar.

- Ikke sjarmerende Viggo Valle selv viser tydelig at han er bevisst på at dagens teknologisamfunn byr på nye metoder for å finne riktig svar.

Mandag, tidlig i årets første utgave av rebusprogrammet, kom programlederen nemlig med en liten bønn:


- En liten beskjed til dere som vil delta: Husk at dette er et radioprogram. Vi er mest interessert i å snakke med dere som skattejegere, ikke høre på et tastatur som knatrer. Det har blitt den vanlige måten å oppsøke fakta på i dag, men det er ikke så veldig sjarmerende når det kommer ut på radioen, sa Valle før han åpnet for årets innringere.

Mandag opplyste likevel en av deltakerne, som klarte seg gjennom smått imponerende syv oppgaver, at han søkte på nettet for å finne svar.

Quizgeneral reagerer Flere P1-lyttere har luftet sin frustrasjon over den utstrakte googlingen, blant annet på Twitter.

En som er godt kjent med spørreleker er Hallvard Flatland, tidligere programleder for «Casino» og spørreprogrammer som «Ditt livs sjanse» og «Power of 10». På Twitter spør han seg om dagens teknologi rett og slett er i ferd med å ødelegge for «Påskelabyrinten»-konseptet.


- Det googles og googles, mens deltagere holder samtalen i gang, påpeker Flatland.

Andre lyttere tar til orde for å legge ned hele programmet, siden det «ikke har tålt internett».

- Absolutt irriterende Programleder Viggo Valle understreker at nettsøk ikke er regelbrudd.

- Vi lever i en tid der alle har tilgang på pc eller smarttelefon med nettverk uansett hvor de er, og bruker det som redskap. Det gjør jeg selv også. Det er et helt lovlig hjelpemiddel, men når deltakere blir mer opptatt av å søke eller kommunisere med støtteapparatet enn å tenke høyt og resonnere sammen med meg, blir det fort dårlig radio, sier Valle til Dagbladet.


Han forteller at redaksjonen for noen år siden innførte flere endringer, etter en sesong som ble særlig skjemmet av åpenlyse nettsøk og manglende resonnementer.

- Vi har blitt mer omhyggelig når vi instruerer deltakere før de slipper til på lufta, om at de faktisk er medvirkende i en radiosending. Vi har blitt strengere på tidsbruken, og legger opp spørsmålene så det ikke skal være så enkelt å google seg rett til svaret, forteller Valle.

- Kan du selv bli irritert av deltakere som er mer opptatt av nettsøk enn å delta i praten?


- Så absolutt, og det tror jeg de faste lytterne hører godt. Men jeg kan jo ikke bidra til at programmet blir usjarmerende med å mase og kjefte på slike deltakere, som tross alt bruker lovlige hjelpemidler, avslutter Valle, som sier seg takknemlig for at «Påskelabyrinten» skaper engasjement år etter år.