Tidal

Lyttertallene til Beyoncé og Kanye West skal være manipulert. Hvorfor det?

Den strie strømmen.

Dronninga: Ingen tvil om at Beyoncé er en av verdens største stjerner. Men er strømmetallene korrekte? Foto: Scanpix
Dronninga: Ingen tvil om at Beyoncé er en av verdens største stjerner. Men er strømmetallene korrekte? Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det var kaos allerede før Kanye West slapp «The Life of Pablo» i februar 2016. West klarte ikke å bestemme seg for noe som helst. Han skiftet albumtittel og trackliste like ofte som han skiftet sokker, samtidig som han fyrte seg mer og mer opp på Twitter.

Tidal hadde fått æren av å slippe albumet eksklusivt. Strømmetjenesten, som tidligere var norske Wimp og som fortsatt hadde hovedkontor i Oslo, var blitt kjøpt opp av rapstjernen Jay-Z et år tidligere.

Men det var ikke så enkelt. Kanye fortsatte å forandre på albumet til siste sekund. «Hvor var du da Kanye West slapp «The Life of Pablo», spurte New York Times-journalisten Jon Caramanica på podkasten «Popcast» seinere i uka. Og fortsatte: «Det som er stas med denne typen klønete albumslipp er at det skaper en begivenhet vi alle kan samle oss om».

Det var kanskje ikke tilsiktet, men det var pr-gull. Da Tidal, etter om og men, slapp streamingtallene sine, hevdet de at det hadde vært 250 millioner lyttinger i løpet av ti dager. Vanvittige tall.

Nesten for godt til å være sant.

Denne uka publiserte Dagens Næringsliv en oppsiktsvekkende sak. Avisa mener de kan bevise at lyttertallene til to plater, Beyoncés «Lemonade» og nettopp Kanye Wests «The Life of Pablo», er manipulerte i Tidal. Begge var eksklusive Tidal-releaser. Begge artistene var på slipptidspunktet involvert på eiersiden av Tidal. DN hevder strømmetjenesten har registrert mer enn 320 millioner falske avspillinger og at manipulasjonen berører mer enn 1.7 millioner brukerkontoer. Hvis dette stemmer er ikke bare Beyoncé og Kanye West bløffet oppover hitlistene, strømmetjenesten har også utbetalt dem store pengesummer som egentlig skulle gått til andre artister. Nå melder blant andre rettighetsorganisasjonen TONO at de ønsker revisjon av Tidal.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer