Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lyver alle bergensere?

DAGBLADET UTSTYRTE kronikken «Sakens prosa» (Tønnesson, Dagbladet 4.1.05) med en ramme med den litt misvisende definisjonen «Sakprosa kan defineres som prosa som ikke er fiksjon». Definisjonen samsvarte ikke helt med innholdet i kronikken. Stipendiat Johan Dragvoll (UiB) går imidlertid altfor langt i å korrigere definisjonen når han skriver (6.1.05) «Hva er forskjellen på sakprosa og diktning? Svar: Det er ingen forskjell, hva innholdet angår.»

Dermed påstår Dragvoll at leseren av en vitenskapelig artikkel i medisin ikke kan forvente et mer forpliktende forhold i teksten til faktisk virkelighet enn leseren av en novelle. Slik tvinger Dragvoll oss samtidig til å lese innlegget han har skrevet, som fiksjon. Dragvoll slutter seg på denne måten til kreteren Epimenides\' berømte paradoks «Kreterne er alltid løgnere».

Dersom denne holdningen til forholdet mellom sak og tekst mot formodning er representativ for Dragvolls forskningsmiljø ved Universitetet i Bergen, fristes vi til å oppdatere det gamle paradokset til: «Alle bergensere lyver».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media