M-l-kynismens røtter

Hva var det som gjorde at undertegnede og andre støttet Røde Khmer og bortforklarte folkemordet i Kampuchea også en tid etter at dokumentasjonen var overveldende? spør Elisabeth Eide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERNT HAGTVET reiser viktige spørsmål i kronikkene sine. Jeg skal dempe uenigheter og forsøke å bidra til noe av det han og Hans Fredrik Dahl etterlyser. For jeg er enig med Dahl i at det ikke nytter å bruke spalteplassen til å skylde på andre i stedet for å innrømme det når en har tatt kardinalt feil. Samtidig må forklaringene Hagtvet etterlyser søkes i en analyse av kontekst (nyere historie), det særegne ved AKP og den enkeltes ansvar. Om en utelukker konteksten blir historien ufullstendig. Men hva var det som gjorde at undertegnede og andre støttet Røde Khmer og bortforklarte folkemordet i Kampuchea også en tid etter at dokumentasjonen var overveldende? Spørsmålet har plaget meg i mange år, å svare er komplisert. Jeg deler ikke Hagtvets konklusjon om at marxismen i seg selv har skylden. Da heller den elitære leninistiske partimodellen som undergraver demokratiet; og den påfølgende stalinismen, som m-l-bevegelsen vegret seg altfor lenge for å ta et oppgjør med. Anledningene var

mange. Allerede først på 1970-tallet meldte medlemmer av m-l-bevegelsen seg ut på grunnlag av Stalin og stalinismen. Den gang unnlot jeg og mange andre å lytte til disse stemmene og vi møtte ikke kritikken med intellektuell redelighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer