Lambda: Oslos politikere klarer fortsatt ikke å bli enige om det nye Munch-museet skal ligge i Bjørvika, på Tøyen eller et annet sted.
Illustrasjon: Herreros Arquitectos
Lambda: Oslos politikere klarer fortsatt ikke å bli enige om det nye Munch-museet skal ligge i Bjørvika, på Tøyen eller et annet sted. Illustrasjon: Herreros ArquitectosVis mer

- Må åpne for at vi ikke klarer å bli enige

Lederen av kulturkomiteen i Oslo frykter Munch-planene blir utsatt i seks-sju år.

Debatten om hvor et nytt Munch-museum skal lokaliseres har låst seg fullstendig. Etter de siste ukenes budsjettforhandlinger er det fortsatt ikke flertall for noen av alternativene i Oslo bystyre. En løsning virker lenger unna enn noen gang.

- Kan ta sju år Øystein Sundelin (H), leder av kulturkomiteen i Oslo kommune, mener hele saken er trist og frykter en utsettelse på seks-syv år.

- På nyåret bør vi ha oppnådd flertall for et av alternativene. Hvis ikke må vi bare dra en strek over hele debatten, pusse opp det eksisterende museet og ta opp ballen igjen om seks-sju år. Det er trist, men vi må åpne for at det er det eneste vi kan bli enige om, sier Sundelin til Dagbladet.

- Vi har ikke villet være bombastiske på noe som helst, men denne høsten har vist oss at vi heller ikke har klart å oppnå veldig mye i de uformelle samtalene på rådhuset.

Forhandlingene brutt Sundelin forteller at penger til nytt Munch-museum ikke lenger er en del av årets budsjettforhandlinger.
 
- Før vi kan gå inn på budsjetteringen må vi være enige om hvilket museum vi vil ha, sier han.
 
Budsjettforhandlingene strandet forrige uke, da Frp stilte som krav at nytt Deichmann-bibliotek og Munch-museum ikke skal koste mer en snaue 2,7 milliarder kroner. Det er 1,75 milliarder mindre enn hva byrådet mener er nødvendig for å realisere de to kulturbyggene.

Lokalisering Sakens betente kjerne er likevel hvor et nytt Munch-museum skal bygges.
 
Arbeiderpartiet, Sv og Rødt ønsker å bygge et nytt museum på Tøyen, Byrådet med Høyre, Venstre og Krf vil bygge Lambda i Bjørvika, og Frp er for tiden mest opptatt av ikke å bruke for mange milliarder på kulturbygg i hovedstaden.

Situasjonen betyr at noen av partiene må endre standpunkt, eller gå med på et kompromiss.

Vil ha løsning - Vi har sagt at vi ønsker å samarbeide om å finne en løsning, og det står jeg for. Men slik jeg tolker byrådet er man lite interessert i å finne en løsning som samler et bredt flertall, sier Libe Rieber-Mohn (Ap).

- Kan dere gå med på et kompromiss som innebærer at museet ikke legges til Tøyen?

- Jeg har ingen kommentarer til det, men man må kompromisse både på beliggenhet, tomt og bygg, og byrådspartiene må ta følgene av at Lambda er forkastet. Nå venter vi på at byrådet skal fremme en sak, noe jeg har etterlyst, sier hun.

- Trist: Øystein Sundelin (H) frykter at et nytt Munch-museum kan bli utsatt med mange år. Han synen hele saken er trist. Foto: Oslo bystyre
- Trist: Øystein Sundelin (H) frykter at et nytt Munch-museum kan bli utsatt med mange år. Han synen hele saken er trist. Foto: Oslo bystyre Vis mer