- Må beskyttes mot seg selv

- Det er ikke noe galt i at unge mennesker har en drøm om å bli stjerne. Problemet er at det skal gå så fort i dag at noen av dem trenger å beskyttes mot seg selv, sier Jahn Teigen.

Som få andre har Jahn Teigen fått oppleve underholdningsbransjens sol- og skyggesider. Rollene som vinner, taper, utslått og triumferende gjenoppreist, nesten alltid i full medieflombelysning, har gitt ham et hav av erfaring å trekke på som talentutvikler og rådgiver i sitt Teigen Studio. Unge, håpefulle fra hele landet søker dit, noen av dem for å gjøre veien til stjernestatus kort og kjapp.

«Må jo på TV»

- Når jeg spør dem om hvorfor de kommer til meg, er svaret nesten alltid «Fordi jeg vil på TV,» sier Teigen og fortsetter:

- «Hvorfor det?» sier jeg, og da blir de rare i ansiktet. «Det vet vel du? Man må jo på TV?» sier de. De tror det er viktig å komme fort på TV for å få synliggjort og bekrefet seg selv.

- Hva sier du til dem?

- At de først og fremst må vite hvorfor de vil på TV. At de må vite med seg selv at de har noe å fortelle. At hvis de melder seg på «Idol» bare for å komme på TV, blir det helt feil. Da kommer nedturen fort, og den kan bli hard. Jeg får angst når det snakkes om «jakten på et superidol», for det kommuniserer så feil til unger som til sist gjør hva som helst bare for å komme på TV.

- Er de klar over at det trengs mye hard jobbing for å komme opp på et godt profesjonelt nivå?

- Ja, men mange mener at de er gode nok, uten at de er det. De har sett på reality-TV, og der er det ingen som øver, det blir for kjedelig. Det er skummelt når den virkelige virkeligheten må vike for reality-virkeligheten.

- Spill og syng

- Hva er ditt råd til dem som vil prøve seg?

- Hvis de først har drømmen og visjonen, tror jeg fortsatt at den gamle, gode skolen er den beste: Kom deg ut og spill og syng for folk. Da vil du få reaksjoner som du aldri kan få på SMS. Er du god nok da, kommer ting til å skje.