Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Må betale 125 000 i oppreisning til bokhandlerens kone

Åsne Seierstad tapte i Oslo tingrett.

TAPTE I TINGRETTEN:  Åsne Seierstad er i Oslo tingrett dømt til å betale oppreisning til bokhandlerens kone, Suraia Rais. Foto: Scanpix
TAPTE I TINGRETTEN: Åsne Seierstad er i Oslo tingrett dømt til å betale oppreisning til bokhandlerens kone, Suraia Rais. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):  Åsne Seierstad er i Oslo tingrett dømt til å betale 125 000 kroner i oppreisning til bokhandleren i Kabuls kone, Suraia Rais, for krenkelse av privatlivets fred. I tillegg må også Cappelen Damm forlag, som utga boka, betale Rais 125 000 kroner.

«Opplysningene om Rais sine tanker og følelser, er sensitive. De er tillagt henne som sanne, og publisert uten at Seierstad og Cappelen Damm kan anses for å ha handlet i god tro for å sikre at de er riktige og nøyaktige. Rais er ikke kilden til opplysningene, og kan ikke sies å ha medvirket til dem.», slår tingretten fast.

- Dommen er etter min mening knusende for Seierstads journalistikk. Det er nå blitt konstatert at Seierstad har diktet for å tjene penger på omtale av andres privatliv, og at hun har opptrådt uaktsomt, sier Suraia Rais advokat, Per Danielsen.

Han har enda ikke fått tak i Rais, men tror hun vil bli fornøyd med rettens avgjørelse.

-Det beste med dommen er at den åpner for at også resten av familien nå kan kreve oppreisning. Deres sak er blitt utsatt i påvente av utfallet av denne saken, men når den nå er avklart vil de kreve det samme, sier Danielsen.

Seierstads advokat Cato Schiøtz er derimot overrasket over utfallet.

- Jeg er overrasket og kommer til å anbefale anke, dommen er basert på en gal lovforståelse, mener han.

 - Jeg må innrømme at jeg hadde ventet å vinne. Enten tar Oslo Tingrett feil eller så tar jeg feil. Hvem av oss som har rett får lagmannsretten avgjøre, sier Schiøtz til Dagbladet.

«Bokhandleren i Kabul» ble utgitt i 2002, etter at Seierstad hadde bodd en periode i storfamilien til bokhandleren Shah Mohammed Rais. I boka skildrer hun familiens indre liv, og gjengir familiemedlemmenes tanker, følelser og samtaler. Hovedpersonene er anonymisert, men ikke tilstrekkelig, ifølge familien.

Familien mener videre at Seierstad ikke innhentet samtykke til sitatene og at mange av dem er feil, noe som har påført dem store belastninger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!