Må betale 1500 kroner for å bruke det digitale bakkenettverket

TV2 har fått tillatelse til å kryptere sendingene.

(Dagbladet.no): NTV - eid av TV 2, NRK og Telenor, har blitt tildelt konsesjon til det nye digitale bakkenettet.

Bakkenettet, som har plass til flere kanaler i signalpakken, skal være på plass i 2009. NRK og TV2 kommer til å slukke de analoge sendingene samtidig.

- Jeg er svært glad for at utbyggingen snart kan settes igang. Det grunnleggende er at norsk språk og kultur vil styrkes i konkurranse med utenlandske kanaler, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

- Kapasiteten vil utvides i forhold til vanlig nett. Dette kommer spesielt til å bli lagt merke til på Vestlandet og Østfold, som kommer til å få inn NRK2 klart og tydelig. Folk kommer også til å få bedre mottak på hyttene sine, hevder Navarsete.

- Syns- og hørselshemmede vil også nyte godt av bakkenettet. I tillegg til bedre lyd- og billedkvalitet, vil de få en bedre tilrettelagt tjeneste, sier ministeren.

Krever dekoder
Alle som skal bruke bakkenettet må kjøpe en dekoder for å kunne ta inn signalene.

- Det innebærer en engangsutgift på 1500 kroner per fjernsynsapparat, sier Navarsete.

Dette gjelder kun for den tredjedelen av befolkningen som nå får inn tv-signalene gjennom antenne. Hustander med parabolantenne eller kabel slipper unna den utgiften.

Foto: Fra TV2
Foto: Fra TV2 Vis mer

TV2 vil koste mer

TV2  har fått flere millioner i rabatt på inntektsavhengige vederlag fra og med 2007 for å gå over på en digital plattform. Støtten til Filmfondet skal opprettholdes til 2010, når konsesjonen utløper. Etter det skal TV2 ha full konsesjonsmessig likebehandling med andres kommersielle kanaler som sender fra norsk jord.

Regjeringen har dessuten gitt TV2 tillatelse til å kryptere signalene. Det innebærer at kanalen vil kunne ta ekstra betalt fra seere som vil benytte kanalen. TV2 har forpliktet seg til å la hovedkanalen være gratis fram til konsesjonsperioden utløper.

NRK skal sende ukryptert. De planlegger dessuten en egen barnekanal som skal gå fra morgen til ettermiddag.

Det blir opp til NTV om de vil ha med flere kanaler, som TV3 og TVN. Dette skal avgjøres ved senere forhandlingsrunder.

Må betale 1500 kroner for å bruke det digitale bakkenettverket
FORNØYD VALEBROKK: TV2 har fått endret konsesjonsvilkårene.
DU MÅ SNART BETALE EKSTRA FOR Å SE JACK BAUER BEKJEMPE TERRORISTER: Kirke- og utdanningsminster Trond Giske har sagt ja til at TV2 kan kryptere sendingene sine.