Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Må betale 400 millioner tilbake til kundene

De amerikanske forleggerne HarperCollins, Hachette Book Group og Simon & Schuster tatt i prissamarbeid på ebok.

STRIDES FORTSATT: Apple er blant aktørene som har blitt anklaget for å drive prissamarbeid om ebøker. Saken deres er imidlertid ikke avgjort i retten. Foto: AFP PHOTO / Emmanuel Dunand / NTB SCANPIX.
STRIDES FORTSATT: Apple er blant aktørene som har blitt anklaget for å drive prissamarbeid om ebøker. Saken deres er imidlertid ikke avgjort i retten. Foto: AFP PHOTO / Emmanuel Dunand / NTB SCANPIX. Vis mer

(Dagbladet:) I den norske debatten om hvordan ebokmarkedet best skal organiseres har flere bransjefolk sett mot USA.

Forfatterforeningens Trond Andreassen priset i sommer brukervennligheten og utvalget til de amerikanske ebokhandlene til Amazon og Apple, mens Kristenn Einarsson i Forleggerforeningen sa at Kulturdepartementet bør vurdere situasjonen i USA snarere enn å bestille utallige utredninger.

Prissamarbeid I dag er derimot en dårlig dag å se til statene for god skikk i ebokmarkedet.

En rettsstrid har nemlig pågått i landet siden april, da sentrale aktører ble stevnet av amerikanske myndigheter for å ha samarbeidet om pris. Striden berører også salgsmodeller i ebokmarkedet, og vil sannsynlig føre til endringer i hvilke salgsordninger som er tillatt og ikke. Apples praksis med å kreve at forleggere gir dem markedets beste pris står i fare. 

Men ikke minst har det vært et spørsmål om storfiskene Apple og Penguins såkalte «Agency model», som lar forleggerne fastsette prisen på ebøker, kan fungere under amerikansk konkurranselovgivning. Modellen står i kontrast til markedslederen Amazons opprinnelige ordning med å kjøpe fra forleggere på rabatt, og så sette sine egne priser. 

Forlik I går annonserte den amerikanske statsadvokaten Dougas Gansler at et forlik er inngått med de tre store forleggerne Hachette Book Group, HarperCollins Publishers og Simon & Schuster. 

På grunn av anklagene om en ulovlig konspirasjon for å kontrollere ebokpriser, har de vedtatt å betale over 400 millioner kroner tilbake til sine kunder, melder Abc News.

Selgeraktørene Apple, Penguin og Macmillan strides fortsatt i retten om prissamarbeidsanklagene fra i vår.

Dype følger Dessuten kan ikke forleggerne lenger bestemme sine egne priser, det skal bli salgsleddets privilegium. Dette punktet er imidlertid ikke endelig avgjort overfor de store selgeraktørene Apple, Penguin og Macmillan.

Summene kan videre bli større i rettsoppgjør som ikke er avgjort enda.

- Samarbeid fra disse utgiverne har kostet forbrukere enda flere millioner av dollar for de mest populære eboktitlene, sa Gansler til ABC.
 
- Forliket vil erstatte tapene til berørte forbrukere, men også fremme konkurranse mellom ebokselgere fra og med nå.

E-postbølge Dermed har de amerikanske ebokhandlene fått en ganske formidabel jobb: å finne alle de berørte kundene, og distribuere de 400 millionene.

KONSPIRASJON: Anklagen fra det amerikanske justisdepartementet i fjor gikk på at aktørene hadde «konspirert for å stenge for bokselgeres rett til å konkurrere på pris». Nå har aktørene på forleggersiden inngått forlik. Foto: AFP PHOTO / Emmanuel Dunand / NTB SCANPIX
KONSPIRASJON: Anklagen fra det amerikanske justisdepartementet i fjor gikk på at aktørene hadde «konspirert for å stenge for bokselgeres rett til å konkurrere på pris». Nå har aktørene på forleggersiden inngått forlik. Foto: AFP PHOTO / Emmanuel Dunand / NTB SCANPIX Vis mer

Apple, Amazon, Barnes & Noble og Kobo, Google og Sony har sagt seg villige til å sende ut eposter til alle berørte kunder.

Så har du kjøpt en litt dyr ebok fra USA de siste årene, er det bare å følge med på innboksen!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media