Må betale to millioner innen en uke

Bestselgerforfatter Ruben Eliassen kjemper mot staten

– Dette er åpenbart blitt personlig for kemneren, sier Ruben Eliassen til Dagbladet.

Ruben Eliassen fikk et voldsomt gjennombrudd som forfatter i 2002 – med det første av hittil fire bøker i ungdomsserien Phenomena. Bøkene har solgt i om lag 100 000 eksemplarer – og til høsten kommer den femte.

Skattemyndighetene har avslått Eliassens ønske om å sette opp en nedbetalingsplan.

– De skrev at de ikke hadde ressurser nok. Det etter at de har jobbet med saken i ett år, og brukt masser krefter på blant annet å forsøke å ta pant i huset til eks-en min, sier Eliassen oppgitt.

Han har tre barn, to av dem betaler han barnebidrag for – og ett har han omsorg for selv. Han får nå ingen lønn av forlaget sitt – alt går til kemneren.

– Det siste året har jeg betalt nesten en halv million i skatt. Men jeg får ikke penger til å betale husleie eller til barna mine. Jeg har knapt råd til mat.

Betaler han ikke innen ei uke, løper det rente på cirka 200 000 kroner årlig. Forfatteren har havnet i uføret fordi han i åtte år lot være å levere inn selvangivelse. Dermed har han blitt skjønnsliknet for hele perioden.

– Jeg har AD/HD, og har alltid vært veldig dårlig med tall. Det er idiotisk å ikke levere selvangivelser, men nå sitter jeg i denne situasjonen – og har vilje og evne til å gjøre opp for meg. Jeg vil ikke snylte, sier Eliassen.

KORT FRIST: Forfatter Ruben Eliassen  har nå fått en uke på seg til å betale to millioner i restskatt. Her mottar han debutantprisen i 2002 fra tidligere kulturminister Valgerd Svarstad Haugland for «Phenomena. Bok 1: Profetiens utvalgte» i 2002. Foto: PER LØCHEN / SCANPIX
KORT FRIST: Forfatter Ruben Eliassen har nå fått en uke på seg til å betale to millioner i restskatt. Her mottar han debutantprisen i 2002 fra tidligere kulturminister Valgerd Svarstad Haugland for «Phenomena. Bok 1: Profetiens utvalgte» i 2002. Foto: PER LØCHEN / SCANPIX Vis mer

– Kemneren krever vel bare at du følger reglene?

– Ja, men reglene fungerer jo ikke! Jeg får ikke gjort jobben min som forfatter, og staten får ikke pengene sine.

I et brev sendt i forrige uke oppfordrer kemneren ham om å ta seg en jobb.

– De skrev at jeg kunne ta kontakt med NAV dersom jeg trengte en jobb. Akkurat som om det jeg driver med nå ikke er en jobb?!

Han er oppgitt, og mener myndighetene har satt ham i en umulig situasjon.

– Det er trist å leve i et samfunn som prøver å skape tapere på denne måten.