• Les utdrag fra «Vidunderbarn» her.
• Les intervju med Roy Jacobsen her.ANMELDELSE: Det har blitt stilt store forventninger til Roy Jacobsens nye bok, «Vidunderbarn». Mest fordi han vender tilbake til omgivelsene fra forfatterens suksessroman, Seierherrene, som mottok Bokhandlerprisen og ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris i 1991.
Med de samme omgivelsene snakker vi om drabantbyen i Oslo, nærmere bestemt om Årvoll og med Trondheimsveien som romanens monumentalakse. Her møter vi Finn, som bor med sin mor, i en blokkleilighet i Traverveien, tidlig på 1960-tallet.
Jeg skal ikke legge skjul på at disse steds- og tidsmarkørene trigger meg i lesningen, for dette er omgivelser denne anmelderen kjenner godt; med en far fra Sinsen, en farmor på Grefsen og selv bosatt på Bjerke.
I den forstand kan man kan godt karakterisere «Vidunderbarn» som en lokal generasjonsroman, fordi den så eksplisitt markerer et visst sted, en viss tid og en viss oppvekst. Jacobsen spiller da også på denne gjenkjennelsesmekanismen; han dropper gatenavn, butikken og navngitte steder som ikke bare gir romanen troverdighet, men selvfølgelig også appellerer ekstra til dem som har en direkte tilknytning til omgivelsene eller tiden som skildres.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger