Må bli en av høstens bestselgere

Roy Jacobsen innfrir forventningene med «Vidunderbarn».

FÅR SKRYT: Forfatter Roy Jacobsen hjemme på Nordstrand.
Foto: HANS ARNE VEDLOG
FÅR SKRYT: Forfatter Roy Jacobsen hjemme på Nordstrand. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les utdrag fra «Vidunderbarn» her.

• Les intervju med Roy Jacobsen her.ANMELDELSE: Det har blitt stilt store forventninger til Roy Jacobsens nye bok, «Vidunderbarn». Mest fordi han vender tilbake til omgivelsene fra forfatterens suksessroman, Seierherrene, som mottok Bokhandlerprisen og ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris i 1991.

Med de samme omgivelsene snakker vi om drabantbyen i Oslo, nærmere bestemt om Årvoll og med Trondheimsveien som romanens monumentalakse. Her møter vi Finn, som bor med sin mor, i en blokkleilighet i Traverveien, tidlig på 1960-tallet.

Jeg skal ikke legge skjul på at disse steds- og tidsmarkørene trigger meg i lesningen, for dette er omgivelser denne anmelderen kjenner godt; med en far fra Sinsen, en farmor på Grefsen og selv bosatt på Bjerke.

I den forstand kan man kan godt karakterisere «Vidunderbarn» som en lokal generasjonsroman, fordi den så eksplisitt markerer et visst sted, en viss tid og en viss oppvekst. Jacobsen spiller da også på denne gjenkjennelsesmekanismen; han dropper gatenavn, butikken og navngitte steder som ikke bare gir romanen troverdighet, men selvfølgelig også appellerer ekstra til dem som har en direkte tilknytning til omgivelsene eller tiden som skildres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.