DEBATT

Ny lov om tros- og livssynssamfunn

Må bli slutt på særbehandlingen av Den norske kirke

Finansieringsordningen må speile likebehandlingsprinsippet i grunnloven

KRAV: Humanistisk ungdom vil at det stilles krav til mottagere av støtte, deriblant for ikke-diskriminering og internt demokrati. Foto: Foto: Artit Fongfung / Shutterstock / NTB scanpix
KRAV: Humanistisk ungdom vil at det stilles krav til mottagere av støtte, deriblant for ikke-diskriminering og internt demokrati. Foto: Foto: Artit Fongfung / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Regjeringen skal utforme en helhetlig politikk og en ny felles lov for alle tros- og livssynssamfunn. Denne loven vil også omfatte finansieringsordninger for tros- og livssynsamfunn.

Staten må avslutte særbehandlingen av Den norske kirke. Finansieringsordningen må speile likebehandlingsprinsippet i Grunnlovens § 16. Dagens tilskuddsordning bør endres til en modell hvor Stortinget fastsetter et felles beløp per medlem som vil være gjeldende for alle tros- og livssynssamfunn. Støtten for de som ikke er medlem noen steder burde gå til frivillighet i barne- og ungdomsorganisasjoner.

Humanistisk Ungdom mener at støtten må baseres på medlemstall og at medlemmene aktivt har meldt seg inn i tros- eller livssynssamfunnet.

Derfor må ungdom som fyller 15 år, som altså er livssynsmyndige, bli informert om sitt medlemskap og gi samtykke til fortsatt medlemskap.

Det må også stilles krav til at tros- og livssynssamfunn som ønsker statlig støtte må være demokratisk oppbygd. Tros- og livssynssamfunn som aktivt diskriminerer sine medlemmer skal ikke få økonomisk støtte fra staten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer