<strong>KRAV:</strong> Humanistisk ungdom vil at det stilles krav til mottagere av støtte, deriblant for ikke-diskriminering og internt demokrati. Foto: Foto: Artit Fongfung / Shutterstock / NTB scanpix
KRAV: Humanistisk ungdom vil at det stilles krav til mottagere av støtte, deriblant for ikke-diskriminering og internt demokrati. Foto: Foto: Artit Fongfung / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

DEBATT

Ny lov om tros- og livssynssamfunn

Må bli slutt på særbehandlingen av Den norske kirke

Finansieringsordningen må speile likebehandlingsprinsippet i grunnloven

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Regjeringen skal utforme en helhetlig politikk og en ny felles lov for alle tros- og livssynssamfunn. Denne loven vil også omfatte finansieringsordninger for tros- og livssynsamfunn.

Staten må avslutte særbehandlingen av Den norske kirke. Finansieringsordningen må speile likebehandlingsprinsippet i Grunnlovens § 16. Dagens tilskuddsordning bør endres til en modell hvor Stortinget fastsetter et felles beløp per medlem som vil være gjeldende for alle tros- og livssynssamfunn. Støtten for de som ikke er medlem noen steder burde gå til frivillighet i barne- og ungdomsorganisasjoner.

Humanistisk Ungdom mener at støtten må baseres på medlemstall og at medlemmene aktivt har meldt seg inn i tros- eller livssynssamfunnet.

Kristoffer Stokkeland
Kristoffer Stokkeland Vis mer

Derfor må ungdom som fyller 15 år, som altså er livssynsmyndige, bli informert om sitt medlemskap og gi samtykke til fortsatt medlemskap.

Det må også stilles krav til at tros- og livssynssamfunn som ønsker statlig støtte må være demokratisk oppbygd. Tros- og livssynssamfunn som aktivt diskriminerer sine medlemmer skal ikke få økonomisk støtte fra staten.

Alle medlemmer skal ha reelle muligheter til å stille til og besitte verv i alle organisasjonsledd, uavhengig av etnisitet, kjønn, seksuell legning o.l. For å være støtteberettiget burde tros- og livssynsamfunn ha minst 100 medlemmer og tilstedeværelse i tre fylker.

I dag mottar tros- og livssynssamfunn tilskudd fra både stat og kommune. Staten bør overta hele dette ansvaret. Med dagens ordning må hver kommune gjøre enkeltvedtak for å gi støtte til hvert tros- eller livssynssamfunn.

Ordningen er byråkratisk og årlig fattes det 21 000 enkeltvedtak i kommunene for å gi støtte.

Humanistisk Ungdom krever at:

• Alle over 15 år må aktivt samtykke for videre medlemskap i tros- og livssynssamfunn.

• Medlemmer må ha mulighet til deltagelse i alle organisasjonsledd i tros- og livssynssamfunn.

• Likebehandlingsprinsippet må ligge til grunn for all støtte av tros- og livssynssamfunn

• Statlig støtte baseres på et beløp per medlem som bestemmes av Stortinget.

• Staten tar over ansvaret for den offentlige finansieringen av tros- og livssynssamfunn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer