Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Må bruke vannkanon for å holde folk unna Hurtigruten

- Det er helt fryktelig. Dette er risikosport, sier skipper Magne Vykten.

NASJONALROMANTISK SUKSESS: Flere tusen møter Hurtigruten når den ankommer byer og tettsteder langs kysten. Og rundt skipet kryr det av småbåter. Her ankommer det Bodø. Foto: BJØRN ERIK OLSEN
NASJONALROMANTISK SUKSESS: Flere tusen møter Hurtigruten når den ankommer byer og tettsteder langs kysten. Og rundt skipet kryr det av småbåter. Her ankommer det Bodø. Foto: BJØRN ERIK OLSEN Vis mer

Sist torsdag startet NRK2 det som muligens er verdens lengste TV-program: En komplett fem og et halvt døgn lang direktesending av Hurtigrutens ferd fra Bergen til Kirkenes.

Den direktesendte seilasen nordover har bidratt til en vann-vittig folkefest langs kysten. Da MS «Nordnorge» seilte inn til Bodø i går formiddag, ble de hilset velkommen av 2000 bodøværinger, en armada av småbåter, korpsmusikk og korsang.

- Rørende Nordmøringene var ikke snaue de heller. Selv om det var midt på natta da Hurtigruten la til kai i Kristiansund, stilte de mannsterke opp med et svært fyrverkeri.

- Vi hadde aldri i livet sett for oss at vi skulle få denne oppmerksomheten. Det er virkelig rørende å bli ønsket velkommen av så mange mennesker, forteller programsjef i NRK Hordaland Rune Møklebust til Dagbladet.

Så populært har det blitt å følge ferden tett på, at småbåtfolket krysser rett foran skipet. For å holde dem på god nok avstand har redningsskøyta «Det Norske Veritas» vært nødt til å bruke vannkanon.

- Da vi kjørte ut fra Stamsund brukte jeg bevisst vannkanonen for at ikke båtene skulle legge seg rett foran oss og Hurtigruten, sier skipper Magne Vykten til NRK.no.

Like etter kunne dem som fulgte direktesendingen se en båt kjøre rett foran baugen til Hurtigrute-skipet.

- Det er helt fryktelig. Dette er risikosport og vitner jo bare om uforstand. Man springer ikke foran en bil, sier Vykten.

Han legger ikke skjul på at det i verste fall kan få fatale følger.

- Hurtigruten klarer ikke å stoppe dersom det kommer en slik båt rett foran baugen. Da går den bare rett ned.

Internasjonal oppmerksomhet Men det er ikke bare ute langs norskekysten at folk har omfavnet det noe spesielle programkonseptet.

Totalt 1 345 000 seere benket seg foran TV-skjermen for å se på det som blir betegnet som verdens vakreste sjøreise mellom klokka 19.45 torsdag kveld og klokka 03.00 natt til fredag.

På det meste har tv-programmet hatt 325 000 seere samtidig.

I tillegg til norske medier, har også Reuters, BBC og The Korea Herald viet spalteplass til fergas 134 timer lange ferd fra Bergen til Kirkenes.

- I tillegg sender færøysk TV direkte fra Hurtigruta når de ikke har noen andre programmer som skal vises. Svensk, dansk og finsk rikskringkasting er også interessert i å sende en redigert versjon av programmet ved et seinere tidspunkt, forteller Møklebust.

Masse klikk 51 068 unike brukere ble registrert på nrk.no/hurtigruten det første døgnet, ifølge NRK. Av disse var 36 prosent fra utlandet. Landene som var mest representert var Danmark, USA, Tyskland, Nederland og Storbritannia.

Hurtigruten ASA har merket at oppmerksomheten rundt selskapet har økt de siste dagene.

- Websidene våre har hatt like mange treff de to siste døgnene som de vanligvis har på en hel måned. Det er over all forventning. At kysten har stått på hodet for Hurtigruta, synes vi er veldig morsomt, forteller kommunikasjonsjef Ragnar Norum, som får vite i dag om oppmerksomheten har gjort seg utslag i en bookingboom.

BODØS BIKINIBABES: Hurtigrutens ferd fra Bergen til Kirkenes har skapt folkefest langs norskekysten. Her på en holme ved anløpet til Bodø i går. Foto: "Hurtigruten" - NRK nrk.no/hurtigruten
BODØS BIKINIBABES: Hurtigrutens ferd fra Bergen til Kirkenes har skapt folkefest langs norskekysten. Her på en holme ved anløpet til Bodø i går. Foto: "Hurtigruten" - NRK nrk.no/hurtigruten Vis mer