Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Må Dagbladet skrive usant?

PÅ LEDERPLASS 24. januar kommer Dagbladet med sedvanlig kritikk av regjeringens og min asylpolitikk. Dagbladets fremstilling av meg og norsk asylpolitikk er en renspikket kampanjejournalistikk hvor korrekt fremstilling av saker kommer i annen rekke. Lederskribenten skaper inntrykk av at asylsøkere ikke gis de rettigheter som de etter folkeretten skal ha. Jeg kan berolige ham og Dagbladets lesere med at asylsøkere har de rettighetene de skal ha i Norge. Utenlandske borgere som kommer til Norge og søker asyl, blir møtt med respekt. De får tilbud om opphold på et statlig mottak mens saken er til behandling. Mange land som har påtatt seg de samme folkerettslige forpliktelsene som Norge, gir ikke slikt tilbud i det hele tatt. De aller fleste gir et dårligere tilbud. Det er dette som er hovedbildet.

DAGBLADET SKRIVER i lederartikkelen: «omtalte somaliske asylsøkere som kunne gi inntrykk av at de er kollektivt kriminelle.» Det er en påstand Dagbladet ikke har noe som helst hold for at jeg skal ha sagt. Vi har bedt Dagbladet om å fremskaffe dokumentasjon for sin påstand, noe avisen ikke har gjort og avisen har derfor valgt å tillegge meg meninger jeg ikke har. Jeg vil derfor be Dagbladet beklage sine uttalelser.

Jeg har påpekt de utfordringer som en strøm av asylsøkere kan medføre med tanke på integrering i Norge, men det er faktisk min jobb som ansvarlig statsråd, i motsetning til Dagbladet, å se på helheten i politikken. Selv om jeg har påpekt at det er utfordringer knyttet til at det er mange somaliere som kommer til Norge, er dette langt fra det samme som å si at alle somaliere er kriminelle.

DAGBLADET MENER at innsparingene som følge av at antall asylsøkere i Norge er halvert, skal gå til å bedre kårene til asylsøkere. Mener Dagbladet da at tilbudet skal reduseres om antallet øker igjen? Jeg finner grunn til å minne om at vi fortsatt er blant de land i Europa som får flest asylsøkere i forhold til folketallet, og tallet i 2004 var fire ganger høyere enn nivået for årene 1995-97. Det er jo nettopp de ordninger som man har hatt som har lokket grunnløse asylsøkere til Norge. Ønsker Dagbladet køen av grunnløse asylsøkere tilbake?

Jeg håper Dagbladet etter hvert vil heve sitt nivå på sin dekning av innvandringspolitikken, slik at det i hvert fall er korrekt det som fremføres. Det vil alle være tjent med, særlig de som kommer hit til landet. Jeg registrerer at Dagbladet ønsker en annen regjering og en annen asylpolitikk, men det legitimerer ikke fremføring av løgn.