Må de kunne norsk?

Nesten alle fedrene jeg traff behersket norsk, mens to tredeler av mødrene snakket lite eller ikke noe norsk, skriver Trude Nergård.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Erna Solberg foreslår at myndighetene skal stille krav om norskkunnskaper til alle som søker om statsborgerskap eller varig oppholdstillatelse i Norge (Dagsrevyen 26.10.02). Konkret går forslaget ut på at man må ha fullført 300 timer norskundervisning. Statsråden tar også til orde for å innføre en obligatorisk språktest (NTB 4.1.02). Hva oppnår regjeringen ved å stille den slags krav? Hvor klokt er det? Nedenfor skal vi se at mange av innflytterne har et sterkt ønske om å lære norsk, men de praktiske hindringene kan være store.

En del innvandrere behersker ikke norsk selv etter mange års opphold i landet. Særlig havner hjemmeværende mødre ofte i denne situasjonen. At personer som bosetter seg i landet og som planlegger å tilbringe framtiden her ikke behersker språket, er et stort problem - både for den det gjelder, for familien og for samfunnet. Det hindrer deltakelse i arbeidslivet og gjør det vanskelig både å utnytte demokratiske rettigheter og å etablere kontakt utenfor ens egen nære krets. At mor ikke kan norsk, virker ofte inn på hele familiens deltakelse og integrasjon i samfunnet. Spørsmålet er derfor ikke om språkkunnskap er viktig, men hvordan slik kunnskap kan oppnås. For å svare på det, er det viktig å forstå den sosiale og kulturelle situasjonen disse personene befinner seg i.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer