USA-valget:

Må det virkelig et blodbad til før vi forstår hvilket alvor vi befinner oss i?

Listhaug bør rette søkelyset mot radikaliseringen av hennes likefargede.

OPTIMIST: Her til lands skryter vår egen innvandrings- og integreringsminister av ektemannen som har vært i statene og skaffet seg Trumps signaturkaps med slagordet: Make America Great Again. Samtidig maner hun til besinnelse. Sylvi Listhaug fotografert av Nina Hansen / Dagbladet
OPTIMIST: Her til lands skryter vår egen innvandrings- og integreringsminister av ektemannen som har vært i statene og skaffet seg Trumps signaturkaps med slagordet: Make America Great Again. Samtidig maner hun til besinnelse. Sylvi Listhaug fotografert av Nina Hansen / DagbladetVis mer
Meninger

Det amerikanske traumet fra sist uke har gitt den globale landsbyen varig mén. Avisoverskriftene preges fortsatt av den blonde milliardæren. Enhver bevegelse av Trump får sin egen nyhetsomtale, gjerne med flere utropstegn og rød skrift.

Her til lands skryter vår egen innvandrings- og integreringsminister av ektemannen som har vært i statene og skaffet seg Trumps signaturkaps med slagordet: Make America Great Again. Samtidig maner hun til besinnelse, fordi hennes egen datter forstår hva som skjer i USA – og det gjør henne redd.

Mamma Sylvi trøster henne ved å be det norske folk jekke seg ned: det har bare vært et vanlig valg i USA hvor Trump var den ”foretrukne presidenten” lyder facebook-innlegget. Hun avslutter innlegget på optimistisk vis og sier at vi må akseptere utfallet og at ”dette går bra”.

Mens Listhaug ser optimistisk på valgresultatet i USA, går vår egen Trump – Carl I Hagen hardt ut mot hjertebarnet FrP. Han varsler ankomsten av et nytt opprørsparti i norsk politikk, nå som FrP har blitt en del av etablissementet. Samtidig røper Hagen det egoistiske faktum at han savner seg selv i norsk politikk. Ettersom nasjonalkonservatismen har blitt det nye mainstream blir Hagens eget savn eksepsjonelt stort.

På ett punkt har Hagen definitiv rett: det er et forbilledlig marked for nye populistiske krefter. Stadig flere hvite etno-nasjonalister ser nå dagslyset og øyner mulighetene for å utvide sin horisont.

Etter at Steven Bannon – leder for Breitbart News, ble utnevnt som den kommende presidenten Trumps nærmeste rådgiver, har ikke gratulasjonene latt vente på seg. Både KKK-ledere og leder for det amerikanske nazistpartiet hyller ansettelsen.

Det kontroversielle nettstedet Breitbart news har i flere måneder vært et ankerpunkt for den hvite all-right-bevegelsen, som beskrives som en sammenslutning av nasjonalister som ønsker å vende tilbake til et hvitt rike, fritt for det fargerike.

Etter Trumps valgseier har denne hvite tendensen gjort et byks. Den er ikke lenger bak en skjerm skjult under anonyme navn. De organiserer og infiltrerer våres rekker. Nå som ’deres egen’ kandidat overtar verdens mektigste verv har de all grunn til å mobilisere.

Denne reaksjonen smitter og gir vind i seilene til likesinnede. Bare se til Ungarn, Polen, Nederland, og ikke minst Frankrike. Felles for dem er at etno-nasjonalistiske bevegelser vinner mer landskap og stadig vekk blir en del av normen.

Men vi må for all del ikke late som om dette er et nytt fenomen. Karismatiske ledere som bruker etnisitet som underlag og utpeker fargerikerike minoriteter som årsak til all ondskapen, er ikke et nytt innslag i moderne tid. Det er ikke uten grunn at det politiske klimaet vi befinner oss i idag gir assosiasjoner til 1930-tallets Europa.

Det er derfor belastende å se at våre egne statsledere lar seg forføre og nå viser mildhet ovenfor skikkelser som normaliserer rasismen. Kampen mot rasediskriminering kan ikke være avhengig av allianser, men må føres på et universelt grunnlag. Må det virkelig et blodbad til før vi forstår hvilket alvor vi befinner oss i?

Tiden er overmoden for at Listhaug, istedenfor å jekke ned det norske folk, realitetsorienteres og retter søkelyset mot radikaliseringen av hennes likefargede. Nå som etno-nasjonalismen er på fremmarsj er dette en tendens som må slås hardt ned på, og ikke møtes med likegyldige antakelser om at ”dette går bra”.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.