HIT, MEN IKKE LENGER: Denne skjermen møter nordmenn som forsøker å se pilotepisoden av «The Man in the High Castle» på Amazon. Strømmetjenester i ulike land må blokkere innholdet sitt mot utenlandske brukere på grunn av kompliserte rettighetskabaler.
HIT, MEN IKKE LENGER: Denne skjermen møter nordmenn som forsøker å se pilotepisoden av «The Man in the High Castle» på Amazon. Strømmetjenester i ulike land må blokkere innholdet sitt mot utenlandske brukere på grunn av kompliserte rettighetskabaler.Vis mer

Må du melde flytting for å få se video på Amazon?

Tre omveier.

Sist helg skrev vi om pilotepisoden til serien «The Man in the High Castle», som ligger gratis ute på Amazons videostrømmingstjeneste.

Om noen i en halsbrekkende ivrig manøver satte kursen mot Amazon før de hadde lest ferdig saken kan det godt hende de fikk følgende sjeleknusende beskjed:

«This video isn't available due to geographical licensing restrictions.»

Det er stadig slik at tilgangen på mye av videoinnholdet på nett er basert på hvor i verden du befinner deg.

Amerikanere får ikke se NRKs nett-tv, mens nordmenn må se langt etter strømmetjenestene til kanaler som NBC, Comedy Central og Amazons strømmetjeneste.

Akk, skjebne. Men fatt mot, det finnes flere tjenester som lar deg bytte IP (altså nettadresse) til et annet land og dermed få tilgang.

Avblokkering
UnblockUs er en fin og myk tilnærming. Her beholder man sin norske IP-adresse på de fleste sider (som NRK.no), men får nytt statsborgerskap om man besøker utenlandske videonettsteder.

Tjenesten lar også Netflix-abonnenter enkelt bytte land på tjenesten. Praktisk, siden det kan være store variasjoner i de ulike regionenes strømmekataloger.

UnblockUs er også lett å legge inn på enheter som PlayStation og Apple TV, slik at man ikke er låst til en datamaskin.

Skarp lut
Der UnblockUs koster rundt 35 kroner i måneden, finnes det også gratis alternativer.

En populær tjeneste er Hola, et lite tillegg for nettlesere som Firefox og Chrome. Den omdirigerer nettrafikken din gjennom en nettadresse i det landet du ønsker å late som du sitter i.

Enkelte nettsider har sperrer mot slike tjenester. For eksempel tar ikke amerikanske Syfy notis av hverken UnblockUs eller Hola.

Der hjelper kun kraftigste lut: VPN, en type tjeneste som maskerer IPen til brukeren helt, bak for eksempel en amerikansk adresse.

Her finnes alt fra gratisvarianter til betalte alternativer som Private Internet Access.

Tjenestene pleier å være enkle å sette opp, og instruksjonene finnes hos tilbyderne.

Ikke ulovlig
Men er dette lovlig? Joda. Ingen piratjegere vil slå ned døra. Likevel, det kan være brudd på brukeravtalen for enkelte tjenester, noe som kan føre til utestenging.

Innholdsprodusenter vil nok også innvende at praksisen kan føre til en devaluering av seriene og filmene deres, siden de sleger individuelle rettighetsavtaler til ulike land.

Her ligger også mye av årsaken til at nettvideotjenester må operere med regionsperrer - uten at de nødvendigvis liker det selv.

Nylig gikk faktisk Netflix' produktsjef ut for å benekte påstander om at selskapet nå slår hardere ned på VPN-brukere. Ifølge BBC forsikret han samtidig om at det å omgå regionsperrene ikke var tillatt.

Og at det fortsatt fungerer akkurat like fint som før.