Må endre hudfargen til barne TV-dokke

BBC fikk rasismeanklager.

POPULÆR DOKKE: Upsy Daisy-dokka som denne jenta leker med, ble spådd å bli en av de mest populære julegavene til britiske barn i fjor. Men nå skaper dokka debatt. Foto: SCANPIX/REUTERS/Stephen Hird
POPULÆR DOKKE: Upsy Daisy-dokka som denne jenta leker med, ble spådd å bli en av de mest populære julegavene til britiske barn i fjor. Men nå skaper dokka debatt. Foto: SCANPIX/REUTERS/Stephen Hird Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nok en gang skaper et TV-program for småbarn kontroverser i Storbritannia. Det dreier seg om BBCs svært populære serie «In the Night Garden», som også sendes hver dag på NRK Super, med tittelen «Drømmehagen».

BBC har tjent enorme summer på spin off-produkter fra serien i løpet av det siste året.

Lekehit blant britene
Like før jul i fjor ble det klart at serien hadde gått forbi Ole Brum som det mest populære leketøysmerket for småbarn under 18 måneder. Det skriver avisa The Guardian.

Fra starten av 2008 til oktober samme år, hadde produktene omsatt for nesten 18 millioner pund. Leketøysprodusentene regnet med at en dokka «Upsy Daisy», laget etter modell av en av figurene i serien, kom til å bli en av de aller mest populære julegavene til britiske barn i fjor.

Men flere foreldre og barn fikk seg en overraskelse da de pakket opp dokka. Lekedokka hadde nemlig fått en god del lysere hudfarge enn dokka i TV-serien, som tilsynelatende har afrikansk bakgrunn.

- Upsy Daisy er brun. Min fire år gamle datter kunne ikke skjønne hvorfor jeg hadde tatt med meg en hvit-fjeset Upsy Daisy-dokke hjem, sier Robyn Price (34), ifølge Daily Mail.

BBC og leketøysprodusenten Hasbro skal ifølge avisa ha fått et ras av klager fra sinte foreldre, som hevdet at de hadde gjort dokkas hudfarge lysere med vilje.

Her kan du se hvordan dokka ser ut i serien, og sammenligne med bildet over.

- Tilfeldig hudfarge
BBC Worldwide benekter dette, skriver blant andre The Guardian. Men for å unngå en rasismekrangel, har de nå bedt Hasbro om å lage en ny versjon av dokka, med et mørkere ansikt.

Det til tross for at produsenten av TV-serien, Ragdoll Productions, hevder at hudfargen til TV-dokkene er høyst tilfeldig valgt. De ikke er ment å skulle representere en spesifikk rase eller kultur.

Ifølge BBC er lekedokka utformet for å ligne på en tegnet versjon av Upsy Daisy, som dukker opp på slutten av hvert program. Den tegnede utgaven har en lysere hudfarge enn dokka som opptrer i hoveddelen av programmet.

Dette var likevel ikke godt nok for foreldrene.

- BBC har skapt sin egen rasismekrangel, sier Robyn Price, ifølge Daily Mail.

En anonym mor er enig.

- Upsy Daisy ser ut som en dokke med afrikansk bakgrunn, og det er en av de bra tingene med TV-serien. Det gir barn gode rollemodeller, mener hun.

Fått homokritikk før
Det er ikke første gang TV-produsenten Ragdoll er involvert i kontroverser i forbindelse med barneprogrammene sine. Ragdoll står også bak kjempesuksessen «Teletubbies», som blant annet ble solgt til USA.

Der ble serien kritisert av kristne ledere for å fremme homofili. De mente nemlig at figuren Tinky Winky har visse homofile trekk. Blant annet er Tinky Winky lilla og har en trekant på hodet, begge deler er symboler som forbindes med homobevegelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer