«Må fjerne mobbelåt fra MGP jr»

Mobbeeksperter krever låt fjernet fra finalen i MGP jr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hør Tre små pønkeres «Vibira» her.

Les også: NRK avviser kritikken.

(Dagbladet.no): Låta skal etter planene framføres i Melodi Grand Prix junior-finalen i morgen, men har allerede ligget ute på NRKs Internettsider i flere dager. To av landets fremste eksperter på mobbing gir NRK strykkarakter for å formidle sangen. De mener budskapet er ei gavepakke til mobbere.

- Teksten bryter med det vi prøver å lære ungene. Låten ville ikke blitt tillatt framført ved vår skole, sier rektor ved ungdomsskolen der de unge tekstforfatterne er elever.

- Mobberedskap

«Æ håp du vil blø, æ håp du vil blø. Æ vil ha dæ bort, og det sabla fort. Knuses til støv, ja knuses til støv», heter det i sangen.

Og i en annen strofe:

«Det e din egen feil, ja sjekk i et speil. Der ser du no’ stygt, det e slettes ikke trygt».

- Det finnes tusenvis av barn som mobber andre barn. Nå kan de bruke teksten som et mobberedskap; de kan synge den mot andre og komme unna med at de bare synger på en tekst som er populær, sier Reidar Thyholdt, psykolog tilknyttet den internasjonalt anerkjente mobbeeksperten Dan Olweus.

– Skabba ned

«Æ møtte dæ på gata, æ ville slå dæ flat ja. Spikre dæ med nagla, så du havne i Dagbla’. Æ visste ikke hva hat var, før du skabba ned min dør», synger deltakeren i Melodi Grand Prix junior.

<B>MOBBING?</B> En av låtene i morgendagens MGP jr-finalen har en låt mobbeeksperter mener er en gavepakke til mobberne. Her fra finalen i Romania i fjor. Foto: Reuters/Scanpix
MOBBING? En av låtene i morgendagens MGP jr-finalen har en låt mobbeeksperter mener er en gavepakke til mobberne. Her fra finalen i Romania i fjor. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Også professor Erling Roland ved Senter for atferdsforskning, mener denne teksten bryter med de holdningene vi prøver å få inn hos barn og unge .

– Må fjernes

Melodi Grand Prix junior har deltakere fra åtte til 15 år – og et like ungt publikum. I fjor hadde finalen og den skandinaviske superfinalen av Melodi Grand Prix junior seertall på 712 000 i gjennomsnitt. Alle finalesangene blir hvert år gitt ut på en CD, som i fjor solgte i 24 000 eksemplarer.

Sangen «Vibira» er plukket ut av NRK basert på et innsendt bidrag. Professor Erling Roland sier teksten assosierer til både mobbing – og grov vold. Han mener det er en svært dårlig miks å blande dette budskapet med et populært barneprogram.

– Enda verre er det at budskapet blir framført av personer som kan få stor status blant barn og unge, sier Roland.

– NRK må stoppe

Mobbeekspertens konklusjon er klar: – NRK bør stoppe dette umiddelbart – og skamme seg. Dette er medieprostitusjon, og noe NRK gjør for å få høye seertall, sier Roland.

- Mange vil hevde at barna uansett blir eksponert for slike tekster andre steder i dagens samfunn?

- Det vil de jo, men derfor trenger man ikke gjøre den feilen her, sier Roland.

Kollega Reidar Thyholdt er like klar på at sangen bør fjernes.

- Det uroer meg at NRK er så bevisstløse i sin tankegang at de har sluppet denne låta igjennom. Dette setter antimobbearbeidet vårt tilbake, sier han.

Sensurerte banningen
I siste utgave av bransjebladet Faro Journalen kommer det fram at NRK ba Tre Små Pønkere om å fjerne noen ord fra teksten. Overfor Dagbladet har NRK forklart at dette dreide seg om noen banneord og et par andre setninger.

- Vi måtte be artistene om å ta ut noen banneord, og være litt mer kreative i forhold til ordvalg. Vi kan ikke ha banneord i en sangkonkurranse for barn, sier Natasha Sayer, prosjektleder i NRK barne- og ungdomsavdelingen til Dagbladet.

Psykolog Reidar Thyholdt har sett den opprinnelige teksten, og sier NRK like gjerne kunne ha droppet bannesensuren. Han mener banningen bare er krydder i forhold til tekstens budskap.

- De har fjernet banningen, men beholdt mobbebudskapet. Teksten har fortsatt et sårende innhold, sier han.

Thyholdt frykter den psykologiske effekten av låta.

- Hvis noen sier noe slikt høyt i det offentlige rom, øker sjansen for at andre barn vil gjøre bruk av det. Terskelen for å gjøre dette selv senkes, sier Thyholdt.

Professor Erling Roland kritiserer NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer