Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Må fjerne mobbelåt fra MGP jr»

Mobbeeksperter krever låt fjernet fra finalen i MGP jr.

Hør Tre små pønkeres «Vibira» her.

Les også: NRK avviser kritikken.

(Dagbladet.no): Låta skal etter planene framføres i Melodi Grand Prix junior-finalen i morgen, men har allerede ligget ute på NRKs Internettsider i flere dager. To av landets fremste eksperter på mobbing gir NRK strykkarakter for å formidle sangen. De mener budskapet er ei gavepakke til mobbere.

- Teksten bryter med det vi prøver å lære ungene. Låten ville ikke blitt tillatt framført ved vår skole, sier rektor ved ungdomsskolen der de unge tekstforfatterne er elever.

- Mobberedskap

«Æ håp du vil blø, æ håp du vil blø. Æ vil ha dæ bort, og det sabla fort. Knuses til støv, ja knuses til støv», heter det i sangen.

Og i en annen strofe:

«Det e din egen feil, ja sjekk i et speil. Der ser du no’ stygt, det e slettes ikke trygt».

- Det finnes tusenvis av barn som mobber andre barn. Nå kan de bruke teksten som et mobberedskap; de kan synge den mot andre og komme unna med at de bare synger på en tekst som er populær, sier Reidar Thyholdt, psykolog tilknyttet den internasjonalt anerkjente mobbeeksperten Dan Olweus.

– Skabba ned

«Æ møtte dæ på gata, æ ville slå dæ flat ja. Spikre dæ med nagla, så du havne i Dagbla’. Æ visste ikke hva hat var, før du skabba ned min dør», synger deltakeren i Melodi Grand Prix junior.

MOBBING? En av låtene i morgendagens MGP jr-finalen har en låt mobbeeksperter mener er en gavepakke til mobberne. Her fra finalen i Romania i fjor. Foto: Reuters/Scanpix
MOBBING? En av låtene i morgendagens MGP jr-finalen har en låt mobbeeksperter mener er en gavepakke til mobberne. Her fra finalen i Romania i fjor. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Også professor Erling Roland ved Senter for atferdsforskning, mener denne teksten bryter med de holdningene vi prøver å få inn hos barn og unge .

– Må fjernes

Melodi Grand Prix junior har deltakere fra åtte til 15 år – og et like ungt publikum. I fjor hadde finalen og den skandinaviske superfinalen av Melodi Grand Prix junior seertall på 712 000 i gjennomsnitt. Alle finalesangene blir hvert år gitt ut på en CD, som i fjor solgte i 24 000 eksemplarer.

Sangen «Vibira» er plukket ut av NRK basert på et innsendt bidrag. Professor Erling Roland sier teksten assosierer til både mobbing – og grov vold. Han mener det er en svært dårlig miks å blande dette budskapet med et populært barneprogram.

– Enda verre er det at budskapet blir framført av personer som kan få stor status blant barn og unge, sier Roland.

– NRK må stoppe

Mobbeekspertens konklusjon er klar: – NRK bør stoppe dette umiddelbart – og skamme seg. Dette er medieprostitusjon, og noe NRK gjør for å få høye seertall, sier Roland.

- Mange vil hevde at barna uansett blir eksponert for slike tekster andre steder i dagens samfunn?

- Det vil de jo, men derfor trenger man ikke gjøre den feilen her, sier Roland.

Kollega Reidar Thyholdt er like klar på at sangen bør fjernes.

- Det uroer meg at NRK er så bevisstløse i sin tankegang at de har sluppet denne låta igjennom. Dette setter antimobbearbeidet vårt tilbake, sier han.

Sensurerte banningen
I siste utgave av bransjebladet Faro Journalen kommer det fram at NRK ba Tre Små Pønkere om å fjerne noen ord fra teksten. Overfor Dagbladet har NRK forklart at dette dreide seg om noen banneord og et par andre setninger.

- Vi måtte be artistene om å ta ut noen banneord, og være litt mer kreative i forhold til ordvalg. Vi kan ikke ha banneord i en sangkonkurranse for barn, sier Natasha Sayer, prosjektleder i NRK barne- og ungdomsavdelingen til Dagbladet.

Psykolog Reidar Thyholdt har sett den opprinnelige teksten, og sier NRK like gjerne kunne ha droppet bannesensuren. Han mener banningen bare er krydder i forhold til tekstens budskap.

- De har fjernet banningen, men beholdt mobbebudskapet. Teksten har fortsatt et sårende innhold, sier han.

Thyholdt frykter den psykologiske effekten av låta.

- Hvis noen sier noe slikt høyt i det offentlige rom, øker sjansen for at andre barn vil gjøre bruk av det. Terskelen for å gjøre dette selv senkes, sier Thyholdt.

Professor Erling Roland kritiserer NRK.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling